Ova izložba je odraz bola i patnje djece Gaze. Njihov bol je prikazan kroz njihova pera, a na slikama, izrazila je prva dama Turkiye Emine Erdogan dok je obilazila izložbu s direktorom komunikacija Fahrettinom Altunom.      Foto: TRT World

Skrećući pažnju na humanitarnu tragediju u palestinskoj Gazi očima djece, Direkcija za komunikacije Turkiye otvorila je umjetničku izložbu koja se sastoji od slika i crteža djece Gaze.

"Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition" otvorena je u petak na trgu Taksim u Istanbulu uz učešće prve dame Turkiye Emine Erdogan i direktora za komunikacije Turkiye Fahrettina Altuna.

"Moramo biti glas palestinske djece čije je najvažnije pravo, pravo na život, (Izrael) oduzeo", rekla je prva dama, naglašavajući da Turkiye nastavlja intenzivne napore da stane na kraj izraelskim zločinima nad Palestincima.

Erdogan je naglasila da je Izrael od 7. oktobra nanio neviđenu bol ljudima u Gazi i da su civili, posebno žene i djeca, najviše pogođeni zločinima Tel Aviva.     Foto: AA

Altun je izrazio isto mišljenje jer se zakleo da Turkiye nikada neće učiniti korak unazad od iznošenja istine i nikada neće odustati od odbrane pravedne stvari nevine djece koja su ubijena.

"Okrutnost Izraela se više ne može legitimirati ni na koji način... Ovi redovi pokazuju van svake sumnje da Izrael neustrašivo cilja na djecu i budućnost Palestine, čineći teške ratne zločine i ciljajući na genocid", naglasio je direktor komunikacija.

"Moramo biti glas palestinske djece, koja nisu sigurna da li će vidjeti sutra, a kamoli godine koje dolaze, i učiniti njihovu patnju vidljivijom", kaže prva dama Turkiye Emine Erdogan.      Foto: AA

Prikaz rata i razaranja

Izložba prikazuje umjetnička djela iz kolekcije koju je pokrenuo novinar Abdullah Aytekin, koji je sakupio 266 djela djece iz Gaze, od kojih su neka ubijena u izraelskim napadima.

Kolekcija je zasnovana na crtežu Mone, šestogodišnje djevojčice iz Gaze koja je svjedočila kako joj je majka ubijena od izraelske rakete tokom rata u Gazi 2008-09 i kasniji masakr 26 članova njene porodice.

Pokrivajući ukupnu površinu od 1350 kvadratnih metara, "Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition" ima za cilj podizanje svijesti međunarodne zajednice o traumi, bolu i teškim uslovima koje nemilosrdni napadi Izraela nanose djeci.

U jednom dijelu, stvari djece koja su stradala nakon nedavnih izraelskih napada izložene su među hrpama ruševina, prikazujući rat i razaranja koja je Tel Aviv donio nedužnim palestinskim životima.     Foto: AA

Postoji i poseban odjeljak za novinare i ljekare koji su izgubili živote u izraelskim napadima od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra. U izraelskim napadima od tada je ubijeno najmanje 21.110 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i povrijedio 55.243 drugih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je ostavio Gazu u ruševinama, s polovicom stambenih objekata na obalnoj teritoriji oštećeno ili uništeno, a gotovo 2 miliona ljudi raseljeno unutar gusto naseljene enklave zbog akutne nestašice hrane i čiste vode.

TRT Balkan