Prema podacima Ureda za upravljanje vanrednim situacijama povrijeđeno je 46 osoba.     Foto: AA

Snažan zemljotres potresao je u srijedu, rano ujutro, sjeverozapadnu provinciju Duzce u Turkiye. Povrijeđeno je 46 osoba, prema podacima Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD).

Ukupno 37 osoba je povrijeđeno u Duzceu, gdje je bio epicentar zemljotresa, dok su ostali povrijeđeni u Istanbulu, Sakaryji, Boluu i Zonguldaku, saopćio je AFAD.

AFAD je saopćio da je zemljotres jačine 5,9 stepeni Richterove skale pogodio oblast Golyaka u ranim jutarnjim satima.

Zemljotres se dogodio na dubini 6,81 kilometar.

Osjetio se i u Istanbulu i drugim provincijama, uključujući sjeverozapadni Bolu, Sakaryu, Kocaeli, Bursu, Bilecik, te zapadni Izmir i provincije Kutahyu, kao i glavni grad Ankaru.
Nakon snažnog zemljotresa, zabilježena su ukupno 74 naknadna.

Guverner Duzcea Cevdet Atay rekao je da će škole biti zatvorene u srijedu zbog zemljotresa. Preminuo muškarac povrijeđen u zemljotresu u Duzceu
Hikmet Celebi (47) iz distrikta Cilimli pokušao je, tokom zemljotresa jačine 5,9 s epicentrom u distriktu Golyaka i 4,7 u distriktu Cilimli, pobjeći iz doma. Tom prilikom je izgubio ravnotežu i udario glavom u rukohvat.
Porodica je odmah pozvala hitnu pomoć, te je povrijeđeni prevezen u državnu bolnicu Ataturk u Duzceu.
Ustanovljeno je da je došlo do krvarenja u mozgu i, uprkos naporima ljekara da ga spase, nedugo poslije toga je preminuo.

TRT Balkan / agencije