Ovakva odluka je uslijedila kao odgovor na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze.         Foto: AA

Ovakva odluka je uslijedila kao odgovor na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze.

Prvo je turski parlament objavio da više neće koristiti proizvode kompanija koje podržavaju agresiju Izraela.

"U Velikoj narodnoj skupštini Turkiye nećemo koristiti nikakve proizvode kompanija koje podržavaju izraelsku agresiju", kazao je predsjedavajući Velike narodne skupštine Turkiye Numan Kurtulmus.

"Od sada nećemo kupovati ništa i bacićemo ono što smo ranije kupili", dodao je.

Potom je Univerzitet Bosfor (Bogazici) u Istanbulu saopštio da je odlučeno da se na ovoj obrazovnoj ustanovi obustavi prodaja proizvoda brendova koji podržavaju izraelsku okupacionu politiku.

"Donesena je odluka da se u objektima Univerziteta Bogazici zaustavi prodaja proizvoda brendova koji podržavaju izraelsku okupacionu politiku sve dok se Izrael ne povuče s okupiranih palestinskih teritorija", navodi se.

Univerzitet Bosfor (Bogazici) je jedan od najboljih turskih univerziteta i među poznatijim univerzitetima u Evropi.

Tehnički univerzitet Karadeniz (KTU) i Univerzitet Trabzon odlučili su također da prekinu kupovati proizvode brendova koji podržavaju Izrael.

"Mi smo uz Palestinu i zato smo pokrenuli bojkot. U našim objektima unutar Univerziteta Trabzon neće se više prodavati proizvodi brendova za koje se zna da pružaju ekonomsku podršku izraelskim zločinima protiv čovječnosti u Gazi", navodi se.

Turski Univerzitet Bezmialem objavio je da je u menzama, kafeterijama i svim objektima ove obrazovne ustanove obustavljena prodaja brendova za koje se zna da podržavaju izraelske zločine protiv čovječnosti u Palestini i Gazi.

Kompanija Ordu Enerji AS, koja djeluje u sklopu turske opštine Ordu, objavila je da je s izraelskom kompanijom raskinula ugovor o ulaganju u energiju u vrijednosti 150 miliona dolara.

Gradonačelnik Ordua Mehmet Hilmi Guler izjavio je da je "bojkot nacionalna volja".

U opštinskim objektima u gradu Osmaniye također je zaustavljena prodaja izraelskih proizvoda.

Gradonačelnik Omer Tarhan objavio je da snažno osuđuju izraelske napade na Gazu i da su odlučili bojkotovati izraelske proizvode.

"Nažalost, Izrael čini genocid nad našom muslimanskom braćom u Gazi. Zato smo u znak protesta uklonili izraelske proizvode s polica naših objekata", rekao je.

Opštine u turskom Hatayu su 4. novembra obustavile prodaju izraelskih proizvoda u svojim objektima.

Kompanije i građani u drugim zemljama također su pokrenuli bojkot izraelskih proizvoda i kompanija koje podržavaju Izrael.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 10.569 Palestinaca, a među ubijenima su i 4.324 djece i 2.823 žene. Broj poginulih u Izraelu je skoro 1.600, prema zvaničnim podacima.

TRT Balkan / agencije