U zgradi Ministarstva svečano je upriličena primopredaja dužnosti, u kojoj je Simsek preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra Nurettina Nebatija.       Foto: AA

Novoimenovani ministar trezora i finansija Turkiye Mehmet Simsek izjavio je kako će započeti srednjoročne studijske programe bez gubljenja vremena, te kako će uspostavljanje fiskalne discipline i osiguranje stabilnosti cijena za održiv visok rast biti glavni ciljevi.

U zgradi Ministarstva svečano je upriličena primopredaja dužnosti, u kojoj je Simsek preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra Nurettina Nebatija.

Simsek je u obraćanju istako kako će glavni cilj vlade biti povećanje društvenog blagostanja.

"Transparentnost, dosljednost, predvidljivost i usklađenost s međunarodnim normama bit će naša temeljna načela u postizanju cilja povećanja društvenog blagostanja. Turkiye nema drugog izbora nego vratiti se na racionalnu osnovu. Predvidljiva turska ekonomija temeljena na pravilima bit će ključ za postizanje željenog prosperiteta. Dat ćemo prioritet makrofinansijskoj stabilnosti jačanjem našeg institucionalnog kvaliteta i kapaciteta u vremenu sve većih globalnih izazova i geopolitičkih tenzija", naveo je Simsek, te dodao:

"Započet ćemo naše srednjoročne studijske programe bez gubljenja vremena. Uspostavljanje fiskalne discipline i osiguranje stabilnosti cijena za održiv visok rast bit će naši glavni ciljevi. Za našu zemlju je od vitalnog značaja da srednjoročno ponovo smanji inflaciju na jednocifrenu brojku, da poveća predvidljivost u svim oblastima i da ubrza strukturnu transformaciju koja će smanjiti deficit tekućeg računa. Naša glavna politika će biti podrška našoj Centralnoj banci u borbi protiv inflacije kroz fiskalnu politiku i strukturne reforme koje treba provesti."

Ističući važnost svakog koraka koji poduzmu i svake odluke koju donesu u smislu povećanja povjerenja u Turkiye i jačanja stabilnosti, Simsek je zahvalio svom prethodniku na trudu koji su uložili.

TRT Balkan / agencije