Izbori u Turkiye će biti održani 14.maja.     Foto: TRT World

1. Izborni sistem Turkiye je mješoviti izborni sistem, kombinacija proporcionalne zastupljenosti i većinskog glasanja. Koncept proporcionalne zastupljenosti omogućava da se broj mjesta koje ima politička grupa ili stranka u zakonodavnom tijelu određuje prema broju osvojenih glasova. Za predsjedničke izbore vrijedi pravilo većine glasova i to jednostavno znači dobivanje više od polovine svih glasova.

2. Sistem od dva glasanja: jedan je izbor predsjednika, a drugi je namijenjen za izbor zastupnika iz svake izborne jedinice.

3. Uslov za izborni prag: da bi ušla u parlament, politička stranka mora dobiti najmanje 7 posto glasova na nacionalnom nivou, prema novom izbornom zakonu usvojenom u aprilu prošle godine. Zakon dozvoljava formiranje saveza između različitih političkih partija. Stoga, svaka stranka može osigurati mjesto u parlamentu ako formira savez koji zajedno dobije preko 7 posto glasova u bilo kojem okrugu u Turkiye.

4. Birački okrug: postoji 87 izbornih okruga širom Turkiye. Broj zastupnika koji predstavljaju svaki okrug varira u zavisnosti od broja stanovnika. Naprimjer, Istanbul ima 98 zastupnika jer je to najnaseljeniji grad u zemlji, a Ankara ima 36, dok provincije Tunceli i Bayburt imaju samo po jednog.

5. Sistem zatvorenih listi: zatvorene partijske liste znače da pojedini birači ne mogu mijenjati redoslijed kandidata.

6. Izbor predsjednika: turski građani biraju predsjednika odvojeno od parlamenta, koristeći sistem većine u dva kruga. Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova u prvom krugu, dva najbolja kandidata takmiče se u drugom krugu glasanja, gdje jedan kandidat treba da dobije više od 50 posto glasova da bi bio izabran.

TRT World