Sentop je bio gost uredničkog deska Anadolije u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika o aktuelnim dešavanjima.      Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop izjavio je da ukoliko će nagrada za mir biti dodijeljena za 2022. godinu, zaslužuje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sentop je bio gost uredničkog deska Anadolije u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika o aktuelnim dešavanjima.

“Iz 11 država je traženo da predsjednik Turkiye Erdogan bude nominiran za Nobelovu nagradu za mir 2022. godine. Ukoliko će nagrada za mir biti dodijeljena za 2022. godinu, zaslužuje je Recep Tayyip Erdogan”, kazao je Sentop.

Prokomentarisao je sigurnosna upozorenja nekih zemalja u vezi s Turkiye.

“Jasno vidimo da se ide prema iscrpljivanju i diskreditaciji Turkiye”, rekao je Sentop, te dodao: “Evropa ozbiljno naginje neprijateljstvu prema Turcima, islamu i muslimanima, vidimo i da države prave podlogu takvim pristupima.”

Sentop je govorio i o radu parlamenta nakon prelaska Turkiye na predsjednički sistem, istaknuvši kako je parlament u ovom periodu radio puno više i učinkovitije.

TRT Balkan / agencije