Osudio je nerede u Kirkuku u kojim je život izgubilo četvero ljudi, a povrijeđeno 15.     Foto: AP

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Hakan Fidan izjavio je da su tužni i zabrinuti zbog tenzija koje su rezultirale gubitkom života u Kirkuku, iračkom gradu koji je pradomovina Turkmena.

“Mir i stabilnost Kirkuka utiče na mir i stabilnost cijelog Iraka. Kirkuk vidimo kao simbol kulture mirnog suživota“, rekao je Fidan novinarima nakon sastanka sa iranskim kolegom Huseinom Emirom Abdullahiyanom u Teheranu.

Fidan je također kazao da Kirkuk predstavlja mali model Iraka u smislu etničkog i sektaškog sastava. Kazao je da su Turkmeni autohtoni elementi u Kirkuku.

Dodao je da je Vlada uspostavljena pod vodstvom iračkog premijera Mohammeda Shia es-Sudanija donijela stabilnost toj zemlji.

Osudio je nerede u Kirkuku u kojim je jučer život izgubilo četvero ljudi, a povrijeđeno 15.

“Zahtijevamo od iračkih vlasti da prekinu prisustvo terorističke organizacije PKK, koje je u posljednje vrijeme pojačano u gradu. Kirkuk je drevni grad koji je nedavno doživio velike patnje i masakre. Neophodno je zaštititi osjetljive društvene ravnoteže u ovom gradu i da se svim društvenim segmentima daju jednaka prava u predstavljanju i administraciji. U tom okviru podržavamo ovu formulu za jednaku zastupljenost svih segmenata u gradu i njihovo učešće u upravi. Nastavićemo da se protivimo političkim pokušajima obespravljivanja Turkmena i podržavamo ih na svim poljima“, poručio je Fidan.

TRT Balkan / agencije