Rekao je da je njegova zemlja odmah poduzela akciju pomoći Turkiye, te da je italijanski tim za traženje i spašavanje došao u Antakyu 24 sata nakon zemljotresa.     Foto: AP

Šef italijanske civilne zaštite Luigi D'Angelo izjavio je da su zemljotresi u Kahramanmarasu mnogo razorniji od onog u Golcuku koji se dogodio 17. augusta 1999. godine.

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Richteru te 1999. godine odnio je više od 17.000 života. Epicentar zemljotresa zabilježen je na oko 11 kilometara od Izmira i kilometar dalje od grada Golcuka. D'Angelo, koji je bio i te godine u Golcuku, i ovih dana je u Turkiye kako bi sa svojim timom pomagao u traženju i spašavanju žrtava zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio Turkiye i Siriju.

Rekao je da je njegova zemlja odmah poduzela akciju pomoći Turkiye, te da je italijanski tim za traženje i spašavanje došao u Antakyu 24 sata nakon zemljotresa. Naveo je da u regionu rade sa 63 stručnjaka za traganje i spašavanje i sedam obučenih pasa u timu. D'Angelo je kazao da su uspjeli spasiti dvije osobe ispod ruševina.

"Nikada nisam vidio sličnu katastrofu u svom profesionalnom radu. Bio sam i u Turkiye tokom zemljotresa 1999. godine, ali ovaj put zemljotres je bio mnogo razorniji", izjavio je D'Angelo.

Uputio je poruku solidarnosti turskom narodu i državi. Luco Rosiello, šef italijanskog tima za traženje i spašavanje, izjavio je da su timovi mobilisani na dan zemljotresa i da su 10 dana učestvovali u akcijama u Antakyi. "Ovo je ogromna katastrofa, nikada ranije nisam vidio ništa slično", rekao je Rosiello.

TRT Balkan / agencije