Više od 362 miliona rijala (skoro 96 miliona dolara) do sada je prikupljeno u okviru humanitarne akcije.           Foto: Reuters

Saudijska Arabija je poslala 14 aviona natovarenih humanitarnom pomoći žrtvama zemljotresa u Turkiye i Siriji, saopštile su saudijske vlasti.

"Svaki avion nosi između 30 i 40 tona pomoći žrtvama potresa", rekao je za lokalnu televiziju "Al Ekhbariya" Samer Al-Jutaili, glasnogovornik Centra za humanitarnu pomoć i pomoć kralja Salmana.

On je rekao da je prva faza saudijske humanitarne pomoći bila usmjerena na obezbjeđivanje hrane, skloništa i lijekova za žrtve potresa.

Nakon zemljotresa 6. februara, Centar za humanitarnu pomoć i pomoć kralja Salmana pokrenuo je akciju za prikupljanje pomoći za žrtve potresa u Turkiye i Siriji.

Više od 362 miliona rijala (skoro 96 miliona dolara) do sada je prikupljeno u okviru humanitarne akcije, objavila je Sahem, platforma saudijske vlade, koja je odgovorna za kampanju.

Broj poginulih od posljedica razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne regije Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu povećan je na 44.218, dok je u Siriji taj broj premašio pet hiljada stradalih.

TRT Balkan / agencije