U decembru 2022. godine, saudijski ministar finansija Mohammed bin Abdullah al-Jadaan rekao je da će naftom bogato kraljevstvo uložiti 5 milijardi dolara u Tursku centralnu banku.     Foto: AA

Saudijska Arabija je potpisala sporazum s Turkiye o deponovanju 5 milijardi dolara u tursku Centralnu banku nakon prošlomjesečnih snažnih zemljotresa koji su pogodili jugoistočnu Turkiye i sjevernu Siriju.

U saopštenju Saudijskog fonda za razvoj (SFD) navodi se da su u ponedjeljak sporazum potpisali predsjednik SFD-a Ahmed al-Khateeb i guverner banke Sahap Kavcioglu.

“Ovaj depozit dolazi kao produžetak historijskih odnosa i bliske saradnje Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Turkiye“, navodi se u saopćenju SFD-a.

U decembru 2022. godine, saudijski ministar finansija Mohammed bin Abdullah al-Jadaan rekao je da će naftom bogato kraljevstvo uložiti 5 milijardi dolara u Tursku centralnu banku.

Nova era sveobuhvatne saradnje Prošle godine su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i saudijski prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman izjavili svoju odlučnost da započnu novu eru saradnje u bilateralnim odnosima, uključujući političku, ekonomsku, vojnu, sigurnosnu i kulturnu sferu.

Lideri su istakli odlučnost zemalja da započnu novu eru sveobuhvatne saradnje u mnogim oblastima, navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Ankara i Rijad odlučili su produbiti konsultacije i saradnju u regionalnim pitanjima kako bi se ojačali stabilnost i mir, dodaje se.

TRT Balkan