Akar je izrazio nadu da će sporazum biti nastavljen bez smetnji.     Foto: AA

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planiran sastanak zamjenika ministara odbrane Turkiye, Rusije i Ukrajine 5. maja u Istanbulu, u vezi sa sporazumom o transportu žita.

U julu prošle godine, Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar (JCC) za nadgledanje pošiljki predstavnika iz tri zemlje i UN-a.

Akar je odgovarao na pitanja u vezi s "koridorom žitarica" ​​uspostavljenom naporima Turkiye da eliminiše rizik od "krize hrane" zbog rusko-ukrajinskog rata.

Sporazum je produžen na inicijativu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Akar je rekao da je imao bilateralni sastanak sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u okviru sastanka kojeg su u Moskvi održali ministri odbrane Turkiye, Rusije, Sirije i Irana i šefovi obavještajnih službi.

Podsjetio je da se 18. aprila u Kayseriju sastao sa ukrajinskim ministrom infrastrukture Oleksandrom Kubrakovim.

"Razgovarali smo i o inicijativi za žito. U tom kontekstu, kao rezultat prihvatanja našeg prijedloga od obje strane, planirano je da se u petak u Istanbulu sastanu zamjenici ministara odbrane Turkiye, Ukrajine i Rusije. Na sastanku će se razgovarati o nekim pitanjima, posebno o inicijativi za žito", rekao je Akar.

Izrazio je nadu da će sporazum biti nastavljen bez smetnji.

"Jer ovaj sporazum je veoma važan za zemlje kojima je to potrebno, kao i za regionalni mir i stabilnost. Želja nam je da ovu inicijativu produžimo bez ikakvih problema", dodao je Akar.

TRT Balkan / agencije