Rekao je da bi se na predstojećem sastanku četiri ministra mogla pripremiti i za mogući samit lidera.     Foto: Reuters 

"Sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije, Irana i Sirije vjerovatno će biti održan početkom maja u Moskvi", izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

"Mislimo da će se to dogoditi u periodu kao što je početak maja, prema preliminarnim informacijama koje smo dobili od Rusa. Bit će u Moskvi. Trenutno je zakazano za početak maja", rekao je Cavusoglu u intervjuu turskoj televiziji “A Haber“.

Turski ministar je rekao da se o tom pitanju razgovaralo i tokom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova glavnom gradu Ankari prošlog petka.

Cavusoglu je kazao da je cilj ovih razgovora oživljavanje političkog procesa, trajna stabilnost i mir, borba protiv terorizma i garantovanje granica i teritorijalnog integriteta Sirije.

Rekao je da bi se na predstojećem sastanku četiri ministra mogla pripremiti i za mogući samit lidera.

Prošlog decembra, ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi Turkiye, Rusije i sirijskog režima sastali su se u Moskvi i dogovorili nastavak tripartitnih sastanaka kako bi se osigurala stabilnost u Siriji i širem regionu.

Iran je također bio uključen u razgovore, a Turkiye je ranije rekla da bi Ankara bila "zadovoljna ako Iran bude uključen u ovaj proces".

TRT Balkan / agencije