Cavusoglu je podsjetio na posvećenost Turkiye teritorijalnom integritetu i suverenitetu Sirije.             Foto: Reuters 

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak da bi sastanak na nivou šefova država o Siriji najvjerovatnije trebao biti održan ove godine.

U televizijskom intervjuu, Cavusoglu je rekao da se u sljedećoj fazi nakon kvadrilateralnog sastanka o Siriji u srijedu između Ankare, Moskve, Teherana i Damaska, planira održavanje sastanka na nivou šefova država.

"To će vrlo vjerovatno biti učinjeno 2023. godine", dodao je šef turske diplomatije.

Što se tiče predstojećeg sastanka na nivou ministara vanjskih poslova o Siriji u glavnom gradu Rusije Moskvi, Cavusoglu je rekao da će razgovori početi u srijedu ujutro, a da će biti i bilateralnih razgovora. Iran je potvrdio da će učestvovati na sastanku na ministarskom nivou.

"Primarni cilj ovog angažmana je oživljavanje političkog procesa. Bez ovog procesa i političkog rješenja, sukob u zemlji može se nastaviti decenijama", rekao je Cavusoglu i dodao:

"Osim toga, ovaj angažman je od vitalnog značaja da se Sirijci u Turkiye vrate svojim domovima."

"Takođe, druga tačka dnevnog reda sastanka je borba protiv terorista u regionu", rekao je Cavusoglu, dodajući da je borba protiv terorističkih organizacija ISIS i PKK/YPG-a veoma važna i za Turkiye i za Siriju.

Dodao je da na sastanku ima tema koje treba dotaknuti, kao što su humanitarna pitanja te je na tim pitanjima neophodna saradnja sa sirijskim režimom.

Podsjetio je na posvećenost Turkiye teritorijalnom integritetu i suverenitetu Sirije.

"Turkiye je jedna od zemalja koje najviše podržavaju teritorijalni integritet Sirije. Ovo pitanje je od vitalnog značaja za Ankaru", rekao je Cavusoglu.

Navodeći da treba poduzeti zajedničke akcije i korake kako bi se osiguralo jedinstvo u Siriji, Cavusoglu je naglasio da je "Siriji potrebna trajna normalizacija i da žele tome doprinijeti".

Prošlog decembra, ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi Turkiye, Rusije i sirijskog režima sastali su se u Moskvi i dogovorili nastavak tripartitnih sastanaka kako bi se osigurala stabilnost u Siriji i širem regionu.

Iran je također bio uključen u razgovore, a Turkiye je ranije saopćila da bi Ankara bila "zadovoljna ako Iran bude uključen u proces".

Osim toga, ponavljajući napore Turkiye za normalizaciju odnosa s Armenijom, Cavusoglu je rekao da je njihov cilj da preduzmu neke korake ka normalizaciji i da doprinesu mirovnim pregovorima između te zemlje i Azerbejdžana.

Upitan o otvaranju "Spomenika Nemesis" u armenskoj prijestolnici Jerevanu, on je rekao da je Armenija još jednom pokazala da "nije iskrena u procesu normalizacije".

Spomenik je posvećen počiniocima atentata na osmanske političke i vojne vođe ranih 1920-ih, kao i nad tadašnjim azerbejdžanskim zvaničnicima pa čak i nekim otomanskim građanima armenskog porijekla.

Cavusoglu je također naglasio da "nije prihvatljivo podizati statue terorista koji su ubili diplomate, osmanske i azerbejdžanske zvaničnike".

TRT Balkan / agencije