Jedna od tema na sastanku bila je organizacija dječijeg festivala za učenike koji izučavaju turski jezik.        Foto: Facebook/ Naida Hota-Muminović

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Mumunović ugostila je u četvrtak direktora Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmeta Akifa Yamana.

Sastanku su također prisustvovali ataše za obrazovanje pri Turskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini Faruk Berat, te uposlenik Instituta Yunus Emre Sarajevo Adnan Kadrić.

Jedna od tema na sastanku bila je organizacija dječijeg festivala za učenike koji izučavaju turski jezik, kao i o uvođenju novih modela izučavanja turskog jezika u školama.

Na sastanku je ataše Berat upoznao ministricu Hota-Muminović s mogućnostima da učenici srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo pohađaju međunarodne stručne i tehničke škole u Republici Turkiye, po principu dualnog obrazovanja, i uz obavezu da se učenici vrate u Bosnu i Hercegovinu po završetku obrazovanja.

“U ovom kontekstu predlažem potpisivanje Memoranduma o saradnji u reformi srednjeg stručnog obrazovanja, u koji bi bili uključeni i Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo i drugi akteri, a posebno Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo”, istakla je ministrica Naida Hota-Muminović.

Direktor Yaman je također iskoristio ovu priliku da se zahvali ministrici za odgoj i obrazovanje KS i Vladi Kantona Sarajevo na pomoći koju su uputili Turkiye nakon razornih zemljotresa.

Ministrica Hota-Muminović se zahvalila Institutu Yunus Emre i ambasadi Republike Turkiye za stalni doprinos koji daju u poboljšanju prilika u obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

TRT Balkan / agencije