U Istanbulu je u četvrtak počeo 8. Svjetski samit halal privrede i 9. Sajam halal expo Organizacije islamske saradnje (OIC) koji okupljaju predstavnike halal ekonomije.     Foto: AA

“Zahvaljujući svojim neuporedivim standardima u pogledu čistoće i zdravlja, halal proizvodi su postali omiljeni ljudima širom svijeta, ne samo među muslimanima nego i među ostalima”, rekao je visoki zvaničnik Instituta za standarde i mjeriteljstvo islamskih zemalja (SMIIC).

“Međunarodno interesovanje za halal proizvode raste svakim danom”, izjavio je Mahmut Sami Sahin, potpredsjednik SMIIC-a i šef Institucije za standarde Turkiye (TSE), tokom održavanja Svjetskog samita halal privrede i Sajma halal expo Organizacije islamske saradnje (OIC) koji se održava u turskoj metropoli Istanbulu.

Proizvodi u skladu s islamskim pravilima

Halal se ovdje odnosi na proizvode i usluge koji su u skladu s islamskim pravilima, ali Sahin je pojasnio da se taj izraz više ne bi trebao smatrati isključivo vjerskim, jer je zapravo to oblast s vrlo velikim trgovinskim obimom širom svijeta.

Globalno halal tržište, uključujući islamske finansije, hranu, turizam, kozmetiku, medicinske proizvode i tekstil, iznosi ukupno sedam biliona dolara, navodi Svjetsko vijeće za halal proizvode.
Osvrćući se na aktuelni sajam i samit, Sahin je rekao da postoji velika posjećenost iz cijelog svijeta zahvaljujući upravo sve većem interesovanju za halal proizvode.

Muslimani obraćaju posebnu pažnju na halal proizvode


Kako je kazao, muslimani obraćaju posebnu pažnju na halal proizvode zbog vjerskih principa.
"Ljudi žele da konzumiraju halal proizvode, pa zato žele da imaju pristup halal proizvodima."
Istakao je da je upravo s tim ciljem i osnovan SMIIC u Turkiye 2010. godine uz učešće 13 zemalja.

Sahin je dodao da su potom potrebni standardi pripremljeni u okviru jasnih islamskih pravila, napominjući da je SMIIC dosad objavio blizu 50 standarda, a Turkiye ih je sve usvojila.

Doprinos jačanju trgovine


Istakao je da će ujednačenost halal koncepta među islamskim zemljama dati veliki doprinos jačanju trgovine, posebno između islamskih zemalja, dodajući da je SMIIC dobra platforma za realizaciju takvih ciljeva.

Kako je rekao, SMIIC sa 47 država članica predstavlja veliki međuvladin institut i jednu od najvažnijih ustanova za zemlje s muslimanskom većinom.

"Svijet trenutno vrlo pomno prati standarde SMIIC-a", kazao je Sahin.


Ukloniti prepreke za jačanje trgovine


Naglasio je također da Institut za standarde Turkiye ima za cilj da svoje iskustvo podijeli s drugim državama.

"Preuzeli smo misiju da prenesemo naša iskustva i drugim zemljama, i sada radimo na tome“, rekao je on.

Dodao je kako se nada da će ukloniti prepreke za jačanje trgovinskih veza između Turkiye i drugih zemalja u regiji.

Na kraju je istakao da Institut sa svojih 27 laboratorija pruža usluge u Turkiye i islamskima zemljama na širem geografskom području.

U Istanbulu je u četvrtak počeo 8. Svjetski samit halal privrede i 9. Sajam halal expo Organizacije islamske saradnje (OIC) koji okupljaju predstavnike halal ekonomije.

Događaj je organiziran u suradnji s Islamskim centrom za razvoj trgovine (ICDT) i Institutom za standarde i mjeriteljstvo islamskih zemalja (SMIIC), a Anadolu Agency (AA) globalni je komunikacijski partner tog skupa koji se održava u Istanbul Expo Centru.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye, a ove godine se održava pod motom “Za održivu trgovinu: Istražite razvoj globalne halal industrije sa svim njenim aspektima“.

TRT Balkan / agencije