"Veoma cijenimo konstruktivnu ulogu koju je Turkiye odigrala u pokušaju da se okonča ovaj varvarski posao", rekao je Price na konferenciji za novinare.        Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) veoma cijene ulogu koju je Turkiye odigrala u naporima da se okonča rat između Rusije i Ukrajine, izjavio je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

"Veoma cijenimo konstruktivnu ulogu koju je Turkiye odigrala u pokušaju da se okonča ovaj varvarski posao", rekao je Price na konferenciji za novinare.

Dodao je da SAD cijeni čvrstu posvećenost Turkiye teritorijalnom integritetu Ukrajine i njene napore da podstakne dijalog između Ukrajine i Rusije".

Price je istakao da je na ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posluša poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih kolega širom svijeta da se okonča rat.

"Djela govore više od riječi. Sudićemo šta Rusija radi, na osnovu njenih akcija", rekao je.

Price je također pohvalio Turkiye zbog toga što je "konstruktivan igrač" u naporima da se okonča rat i podstakne "značajna diplomatija" odvojenim razgovorima s ruskim i ukrajinskim liderima.

Osim toga, ukazao je na ulogu Turkiye u dogovoru s Ujedinjenim nacijama i Rusijom o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.

"Možemo se vratiti na ljeto, kada je Turkiye zajedno s generalnim sekretarom UN-a bila pokretačka snaga za, prije svega stvaranje, a na kraju i obnovu crnomorske inicijative za žito. Bez uloge koju je odigrala Turkiye, taj mehanizam možda ne bi bio obnovljen", rekao je.

Istakao je da je Turkiye tokom sukoba u Ukrajini, pored dobrih odnosa s međunarodnom zajednicom kao članica NATO-a, pokušavala da iskoristi svoje odnose s Kijevom i Moskvom kako bi se unapredili izgledi za mir.

"Na kraju krajeva, to nije neuspjeh Ankare, to je nespremnost Moskve da posluša pozive Turkiye i drugih država", dodao je Price.

TRT Balkan / agencije