Na obukama je učestvovalo i u petak certifikate dobilo ukupno 30 medicinskih radnika i 35 spasilaca iz cijele BiH.    Foto: AA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) realizirala je projekat Obuke potrage i spašavanja u urbanim sredinama u Bosni i Hercegovini, obuke za medicinsku potragu i spašavanje te uvod u hitne situacije, a polaznicima su u petak uručeni i certifikati.

Riječ je o projektu kojeg je TIKA realizirala u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom doktora (AID) i Službom za potrage i spašavanje iz Ankare (ANSAR) te u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH.

Obuke su realizirane od 7. do 13. maja ove godine, a radi se o obukama u okviru programa za intervencije u hitnim i slučajevima prirodnih katastrofa (ADAMEP) te Programa za jačanje kapaciteta urgentne medicine (ATKAP) koje TIKA realizira u BiH još od 2017. godine.

Na obukama je učestvovalo i u petak certifikate dobilo ukupno 30 medicinskih radnika i 35 spasilaca iz cijele BiH.

Pored teoretskog i praktičnog dijela obuke, danas je upriličena i vježba kojom je potvrđen visok nivo znanja polaznika obuka.

Završna ceremonija uručivanja certifikata održana je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz prisustvo predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ambasade Republike Turkiye u BiH, TIKA-e i učesnika obuke.

BiH još jednom potvrdila da je zemlja velikog srca

Ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin je u obraćanju izrazio zahvalnost svim spasiocima, institucijama i narodu Bosne i Hercegovine koji su pružili pomoć Turkiye nakon februarskih zemljotresa.

“Ispunili ste ljudsku dužnost. Ova katastrofa je još jednom pokazala koliko su ove vrste obuka i aktivnosti važne. Po pitanju prirodnih katastrofa nijedna zemlja nije dovoljno jaka da sama odgovori na to i potrebna je pomoć drugih. Svjedočili smo 2014. godine katastrofalnim poplavama u BiH i pomoći iz Turkiye, a 2017. godine smo pokrenuli ovakve obuke i sada 2023. godine smo svjedoci podrške bh. spasilačkih ekipa nakon potresa u Turkiye“, kazao je ambasador Girgin.

Ističući da se BiH možda čini malom po broju stanovnika, Girgin je kazao da je podrška nakon zemljotresa u Turkiye još jednom pokazala da je BiH zemlja s velikim srcem.

Ambasador Girgin je najavio nastavak TIKA-inih projekata u BiH, posebice u oblasti obuka za potragu i spašavanje.

BiH sada ima nekoliko osposobljenih jedinica za urbano spašavanje

Samir Agić je u ime Ministarstva sigursnosti BiH pozdravio prisutne i biranim riječima se zahvalio TIKA-i i Republici Turkiye na realiziranom projektu i općenito podršci koju pruža Bosni i Hercegovini.

Agić je kazao da za govornicom ima izmiješane emocije koje uključuju žal za žrtvama razornih zemljotresa u Turkiye, ponos da su bh. institucije i spasioci učinili sve da pomognu prijateljskoj Turkiye u tim teškim danima te zahvalnost Turkiye što je smogla snage da, uprkos svemu, nastavi podržavati izgradnju sistema za potragu i spašavanje u BiH.

Ukazujući da BiH još uvijek nema jedinice za zaštitu i spašavanje na nivou BiH, Agić je pozvao sve relevantne faktore da rade na tome te je pozvao Turkiye da pomogne u tom procesu.

“Do sada sam uvijek govorio da Bosna i Hercegovina nema jedinicu za urbano spašavanje,a sada s ponosom mogu da kažem da BiH ima nekoliko opremljenih, spremnih i jakih jedinica za urbano spašavanje. Hvala vam“, kazao je Agić.

TIKA nastavlja projekte obuka u BiH

Koordinator TIKA-e za BiH Erdinc Isik istakao je da je današnja ceremonija dodjele certifikata potvrda kako TIKA nastavlja saradnju na polju obuka za potragu i spašavanje te da su u saradnji sa turskim organizacijama AFAD i IHH do sada obučili više od 200 spasilaca iz cijele BiH.

“Ovom prilikom se u ime institucije koju predstavljam i svoje lično ime želim zahvaliti svima onima koji su nakon februarskog zemljotresa na jugu Turkiye otišli i s požrtvovanošću učestvovali u akcijama potrage i spašavanja i pomogli u spašavanju najmanje 30 ljudskih života“, kazao je Isik.

Ukazujući na važnost ove vrste obuke, Isik je najavio da će TIKA nastaviti sa takvim aktivnostima u BiH.

TRT Balkan / agencije