Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan obavio je u četvrtak telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan obavio je u četvrtak telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye navedeno je kako su dvojica lidera razgovarali o energetici, bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, uključujući rusko-ukrajinski rat i Siriju.

Erdogan je tokom sastanka naveo kako su ojačali i nastavljaju jačati infrastrukturu za uspostavljanje centra prirodnog gasa u Turkiye, te naveo da je cilj da se mapa puta završi i poduzmu konkretni koraci da se ona što prije implementira.

Podsjećajući da su pregovori o ratu Rusije i Ukrajine donijeli pozitivne rezultate poput žitnog koridora, razmjene zarobljenika i inicijative za sigurnu zonu oko nuklearne elektrane Zaporožje, Erdogan je rekao da pozive na mir i pregovore treba podržati.

Erdogan je također rekao da se moraju preduzeti konkretni koraci kako bi se turske pogranične regije na sjeveru Sirije, posebno Tal Rifat i Manbij, očistile od terorističke organizacije PKK/PYD/YPG.

Naglasio je da režim treba da bude konstruktivan i da preduzme neke korake u političkom procesu kako bi se došlo do konkretnih rezultata u Siriji.

TRT Balkan / agencije