Rama: Erdogan uradio izvanredan posao za svoju zemlju

Rama: Erdogan uradio izvanredan posao za svoju zemlju

Premijer Albanije Edi Rama učestvovao je na Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj.
Dodao je da postoje određene stvari koje su diskutabilne ali i da EU posebno treba da razmotri svoje ponašanje prema Turkiye.     Foto: AA

Premijer Albanije Edi Rama učestvovao je na Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj, na kojem je govorio o procesu evropskih integracija, o Turkiye i njenom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, odnosima sa Grčkom, dešavanjima u regionu i drugim pitanja.

Rama je istakao da je turski predsjednik Erdogan uradio izvanredan posao za svoju zemlju.

"Bez obzira na rezultate izbora o čemu uopšte ne želim govoriti iako imam svoje mišljenje, mislim da je predsjednik Erdogan uradio izvanredan posao za svoju zemlju, promijenio je Turkiye", rekao je Rama.

Dodao je da postoje određene stvari koje su diskutabilne ali i da EU posebno treba da razmotri svoje ponašanje prema Turkiye.

"Rečeno im je: 'Morate napraviti reforme da biste bili prihvaćeni', a desilo se suprotno, Turkiye je brutalno ostavljena iza vrata", rekao je Rama.

Zatim se osvrnuo na neuspjeli pokušaj državnog udara 2016. ističući da je to bio vrlo "kritičan trenutak u kojem se Erdogan osjećao napuštenim".

"Međutim, jedna stvar je nesporna, bez ili sa Erdoganom, Turkiye je veoma važna za sigurnost Evrope i EU mora vrlo ozbiljno shvatiti zemlju”, rekao je Rama.

Rama je dalje naglasio da misli da su odnosi između Albanije i Grčke na historijskom vrhuncu.

"Mi međusobno veoma blisko sarađujemo. Grčka je veoma važan i strateški partner kada su u pitanju pregovori sa Evropskom unijom i bila nam je veoma snažna podrška, ali je takođe bila i veoma snažna podrška za Sjevernu Makedoniju nakon što su obje zemlje riješile problem koji su imale oko imena države" rekao je Rama.

Premijer Albanije govorio je i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, ističući da rješenje ovog pitanja znači "zauvijek zatvaranje poglavlja krvi i sukoba".

"To je nešto veoma važno i strateško. Međutim, čak i kada se radi o ovom konkretnom elementu, ovom konkretnom pitanju, odnosi između Kosova i Srbije nikada nisu bili tako dobri kao što su sada", poručio je Rama.

Govoreći o geopolitičkom aspektu i međunarodnoj politici zemalja Zapadnog Balkana, smatra da postoji veoma složena panorama.

“Imamo tri države članice u NATO-u, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. U Albaniji nema nikakvog ruskog uticaja, dok u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji ruski uticaj je uznemirujući. S druge strane imamo Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Kosovo je kao Albanija potpuno usaglašeno s politikom SAD-a i EU-a, kod njih nema ruskog uticaja, dok ga u Srbiji i BiH ima dosta", poručio je Rama.

TRT Balkan / agencije