Nuklearna elektrana Akkuyu u južnoj provinciji Mersin biće prva nuklearna elektrana u Turkiye.     Foto:  Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovaće ceremoniji otvaranja nuklearne elektrane Akkuyu u Turkiye putem videolinka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To će biti u formatu video konferencije", rekao je Peskov novinarima na konferenciji za novinare u Moskvi, govoreći i o otvaranju prvog turskog nuklearnog postrojenja izgrađenog u saradnji s ruskom državnom nuklearnom kompanijom Rosatom zakazanog četvrtak, 27. aprila.

Nuklearna elektrana Akkuyu u južnoj provinciji Mersin biće prva nuklearna elektrana u Turkiye, s instaliranim kapacitetom od 4.800 megavata i četiri reaktora.

Električna energija proizvedena iz topline gorivih šipki biće ekvivalentna energiji dobivenoj iz 124.500 vagona uglja, čime će se spriječiti ukupno 2,1 milijarda tona emisija ugljika u 60 godina radnog vijeka elektrane.

Postrojenje će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje i zadovoljiti oko deset posto potrošnje električne energije u Turkiye.

Nakon što elektrana bude potpuno operativna, očekuje se zapošljavanje oko 4.000 ljudi.

Međudržavni sporazum za izgradnju ove nuklearne elektrane potpisan je između Turkiye i Rusije u maju 2010. godine. Ceremonija polaganja kamena temeljca održana je 3. aprila 2018, nakon čega je započela izgradnja prve jedinice.

Izgradnja drugog bloka započela je 8. aprila 2020, a prva serija betona za treći blok izlivena je 10. marta 2021. godine. Gradilište elektrane Akkuyu smatra se jednim od najvećih gradilišta te vrste u svijetu. Temelji četvrtog reaktora postavljeni su 21. maja prošle godine.

Portparol Kremlja je, odgovarajući na pitanje o pismu generalnog sekretara UN Antonija Guteressa Putinu o implementaciji Crnomorske inicijative za žito, rekao da je primljeno diplomatskim kanalima i da se razmatra.

Upozorio je Veliku Britaniju na odgovornost u vezi sa isporukom municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini i onima koji je namjeravaju koristiti.

"Britanci treba da shvate da će morati da snose odgovornost. I, naravno, oni koji će direktno koristiti takvu municiju treba da shvate da ne samo da će nanijeti nepopravljivu štetu sebi i svojim građanima, već će morati da snose i odgovornost za to", naglasio je Peskov.

TRT Balkan / agencije