Čanić podvlači kako je za pripadnike OSBiH biti od pomoći građanima Turkiye ne samo obaveza, već i čast.        Foto: AA

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) već nekoliko dana prisutni su u turskom gradu Hatayu gdje aktivno rade na traganju za preživjelima nakon snažnog zemljotresa koji je razorio jug Turkiye. Među njima je i pukovnik OSBiH Miralem Čanić, koji kaže kako je situacija u Hatayu teška ali dok god postoji imalo nade tragat će za preživjelima.

Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine grupa pripadnika OSBiH stigla je u Turkiye prije nekoliko dana, a trenutno su raspoređeni na području Antakye (Antiohija), inače jednog od dijelova Hataya koji je pretrpio najteže posljedice razornog zemljotresa, 6. februara.

Čanić u razgovoru s novinarom Anadolije kaže kako su u skladu sa prioritetima koje je difinisao turski AFAD raspoređeni na području Hataya, a u regiji Antakye zajedno rade s pripadnicima Gorske službe spašavanja Novi Grad iz Sarajeva.

“Nama je čast biti dio ove velike humanitarne zajednice koja želi pomoći Republici Turskoj i pripadnici OSBiH daju svoj maksimum u uslovima u kojima rade, a uslovi su zaista teški”, kaže Čanić, napominjući kako su pripadnici OS BiH pokazali da su obučeni, opremljeni i spremni pomoći svugdje u svijetu gdje se desi neka elementarna nepogoda.

Naglašava također kako su imali sreću raditi na terenu upravo s pripadnicima GSS Novi Grad, a potvrđuje kako je riječ o grupi veoma dobro obučenih profesionalaca.

“To je nama vojnicama mnogo olakšavajuća okolnost, jer na taj način i mi uspijevamo dati naš maksimum”, kaže Čanić.

Ponavlja kako je situacija na terenu uistinu veoma teška.

“Objekti su uglavnom svi porušeni, vrijeme prolazi, što nam svakako ne ide na ruku sa aspekta pronalaska živih. Ali, šta možemo, dok postoji imalo nade mi ćemo se truditi da nađemo još preživjelih. Nažalost, očekuju nas sve teži dani, sve teži uslovi, sve manje šanse za pronalazak živih, ali i rad u sve težim okolnostima zbog moguće epidemiološke situacije nakon već osam dana od zemljotresa”, naglašava Čanić.

Na pitanje s kakvim prizorima se susreće na terenu u tom dijelu Turkiye, Čanić odgovara da kao čovjek nije mogao ni zamisliti da može postojati takav prizor.

“Zaista je teško i šokantno kada vidite jedan blok zgrada koje još stoje i značajno su oštećene, a onda vidite jedan prostor gdje je sve sravnjeno sa zemljom, nema ništa osim ruševina. Sve je porušeno, ulice su zatrpane. Jednostavno nisam mogao zamisliti da je takav prizor uopšte moguć. To je nemoguće vidjeti na televiziji”, priča Čanić.

OSBiH nastavljaju s predanim radom u regiji s jednom i jedinom nadom a to je pronaći nekog živog.

“Sa ekipama IHH bili smo 48 sati na terenu pokušavajući da nađemo žive osobe ispod ruševina, nažalost nismo bili te sreće. Susretali su nas samo leševi, a pored ruševina uplakana lica i vapaji porodica koje ne gube nadu da će njihovi najmiliji biti pronađeni. Nije nimalo lahko. Međutim, nastavljamo raditi, niko od nas nije umoran, završamo s jednom i idemo na sljedeću lokaciju”, kaže Čanić.

Na kraju dodaje kako bi bio nepravedan kada ne bi spomenuo zahvalnost građana Turkiye zbog činjenice da su u ovim teškim trenucima uz njih u regiji prisutne ekipe iz Bosne i Hercegovine, ne samo Oružane snage BiH, već sve organizacije koje rade na ublažavanju posljedica od zemljotresa u regiji, koji se prema brojnim procjenama smatra najvećom prirodnom katastrofom u modernoj Turkiye.

Čanić podvlači kako je za pripadnike OSBiH biti od pomoći građanima Turkiye ne samo obaveza, već i čast.

Više od 150 spasilaca s područja Bosne i Hercegovine trenutno boravi u južnim regijama Turkiye, koje su u ponedjeljak, 6. februara, pogođene razornim zemljotresima (7,7 i 7,6 stepeni po Richteru), sa epicentrom u turskom gradu Kahramanmarasu. Neviđena razaranja pretrpjelo je najmanje deset turskih gradova u tom dijelu zemlje, a prema posljednjim informacija, u zemljotresu je poginulo više od 31.600 osoba. Razorne posljedice zemljotresa pretrpjeli su i sjeverni dijelovi Sirije, gdje je poginulo više od 3.600 ljudi.

TRT Balkan / agencije