Turci evakuisani iz Sudana dočekani su sa cvijećem na aerodromu u Istanbulu.     Foto: AA

Prvi turski civili evakuisani iz Sudana stigli su u Istanbul, pokazuju snimci Reutersa. 189 Turaka evakuisano je putničkim avionom Turkish Airlinesa iz glavnog grada Etiopije Adis Abebe gdje su stigli kopnom iz sudanske prijestolnice Kartum.

U srijedu popodne očekuje se još nekoliko letova za evakuaciju preostalih turskih državljana koji prelaze u Etiopiju iz Sudana.

"Bilo je to nevjerovatno izazovno putovanje. Bilo je veoma teško, bez pomoći vlade, niko ne može otputovati iz (Sudana) u ovom trenutku", rekao je Huseyin Eser, evakuisani iz Turkiye.

"Situacija (u Sudanu) je izuzetno kritična. Ne mislim da će se sukobi uskoro završiti. Situacija je strašna, molimo se (za Sudan)", rekao je Eyup Kazim Yak, još jedan turski državljanin koji je pobegao iz Sudana.

Autobusima je iz Sudana u Etiopiju prevezeno više od 1.600 turskih državljana, rekli su turski diplomatski izvori.

Krhko primirje

Borbe su se ponovo razbuktale u Sudanu u utorak kasno navečer, uprkos izjavi o prekidu vatre zaraćenih frakcija, jer je sve više ljudi pobeglo iz glavnog grada Kartuma.

Glavne Sudanske oružane snage (SAF) i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile su se o 72-satnom prekidu vatre koji je počeo u utorak nakon pregovora uz posredovanje SAD-a i Saudijske Arabije.

Egzodus ambasada i humanitarnih radnika iz treće po veličini afričke zemlje izazvao je strah da će civili koji ostanu biti u većoj opasnosti ako se ne održi klimavi trodnevni sporazum o primirju, koji ističe u četvrtak.

U borbama je poginulo najmanje 459 ljudi, a ranjeno više od 4.000 širom treće po veličini afričke zemlje, prema agencijama UN-a.

Konflikt je paralizirao bolnice i druge osnovne službe i ostavio mnoge ljude na cjedilu u svojim domovima sa sve manjim zalihama hrane i vode.

Čini se da se nestabilno primirje djelomično održava, ali nema znakova da su zaraćene strane spremne na ozbiljne pregovore, rekao je u utorak specijalni izaslanik UN-a za Sudan.

Ovo sugeriše "da obje strane smatraju da je osiguranje vojne pobjede nad onim drugim moguće", rekao je izaslanik Volker Perthes Vijeću sigurnosti UN-a. "Ovo je pogrešna računica."

TRT Balkan / agencije