Supruge lidera posjetile su i "Izložbu Fatih Sultan Mehmet" u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u predsjedničkom kompleksu u Ankari.     Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan ugostila je Ziroat Mirzijojevu, suprugu uzbekistanskog predsjednika Shavkata Mirziyoyeva, koji boravi u službenoj posjeti Turkiye

Erdogan i Mirziyoyeva posjetili su u četvrtak izložbu "Baština iz korijena" na kojoj su predstavljeni ručno izrađeni proizvodi koje je pripremila viša tehnička škola za djevojčice.

Prvim damama je na ulazu u izložbu ponuđena turska kafa, tokom koje se Mirziyoyeva jako zainteresovala za proces pravljenja tradicionalnog pića.

Obilazeći izložbu, informisali su ih službenici Generalnog direktorata za cjeloživotno učenje Ministarstva narodnog obrazovanja, koji su bili u njihovoj pratnji.

Nakon što je pregledala proizvode na štandovima, Emine Erdogan je Mirziyoyevoj poklonila ručno izrađene predmete iz više tehničke škole za djevojčice.

Mirziyoyeva je za štampanje na tkanini koristila tehniku ​​štampe u drvetu, tradicionalnu tursku metodu koja se koristi u tekstilnim proizvodima. Ova tehnika uključuje trljanje drvenim blokom kako bi se boja efikasno prenijela.

Uzbekistanska prva dama gledala je i kako se Ankara "sof" tkanina tka na tkalačkom stanu i pokazala interesovanje za proizvode napravljene od tkanine koja ima oznaku geografskog porijekla.

Mirziyoyeva poklonila Mevlaninu "Mesneviju"

Supruge lidera posjetile su i "Izložbu Fatih Sultan Mehmet" u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Ovdje su Emine Erdogan i Mirziyoyeva dobili informaciju o izložbi od prof. dr. Erhana Afyoncua, rektora Univerziteta nacionalne odbrane, i fotografisali se ispred slike pod nazivom "Ulaz Mehmeda Osvajača u Aja Sofiju".

Kasnije su prve dame dobile informacije o knjigama u sekciji uzbekistanske biblioteke u dvorani Cihannuma. Emine Erdogan poklonila je uzbekistansko izdanje Mevlaninog "Masnavija" Mirziyoyevoj, koja je također predstavila uzbekistanska djela Narodnoj biblioteci.

"Želio bih da se zahvalim gospođi Ziroat Mirziyoyeva za dragocjena djela koja su poklonili knjižnoj riznici naše biblioteke. Nadam se da će svaka rijetka knjiga biti prenijeta u budućnost kao znak našeg drevnog prijateljstva sa Uzbekistanom", rekla je Erdogan na X nakon posjete.

TRT Balkan / agencije