"Uspjeh mirovnog procesa se ne može očekivati sve dok žene, koje su fundamentalni i transformativni dio društva, nisu uključene", napomenula je.     Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan naglasila je važnost uloge žena u postizanju trajnog i održivog mira širom svijeta.

Obraćajući se suprugama lidera i učesnicama sesije Žene, mir i sigurnost Diplomatskog foruma u Antaliji u subotu, Emine Erdogan je rekla: "Ne smijemo zaboraviti da trajni i održivi mir proizlazi iz procesa u kojem niko nije zaostavljen." "Uspjeh mirovnog procesa se ne može očekivati sve dok žene, koje su fundamentalni i transformativni dio društva, nisu uključene", napomenula je.

Ističući da se svjetske nacije trenutno suočavaju s krizama tolikih razmjera da se nijedna država ne može sama nositi s njima, izrazila je: "Osnovi vrijednosti i institucija koje nas drže zajedno kao čovječanstvo nikada nisu bili duboko poljuljani u novijoj istoriji."

"Ovaj sastanak ne održavamo u mirnom okruženju, već nažalost, pod mračnom sjenom rata", dodao je Erdogan, misleći na izraelski rat u Gazi koji je u toku. "U eri u kojoj su polarizacija i rasizam u porastu, netolerancija i pohlepa potpiruju mržnju, održavanje mira i reda postaje sve teže", dodala je.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na palestinsku Gazu od napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, za koji je Tel Aviv rekao da je ubijeno manje od 1.200 ljudi.

Najmanje 30.320 Palestinaca je od tada ubijeno, a 71.533 povrijeđeno usred masovnog uništenja i nestašice potrepština. Izrael je također uveo blokadu Gaze, ostavljajući svoje stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85% stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60% infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom iz januara Tel Avivu je naloženo da prekine genocidna djela i osigura pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Situacija i dalje izaziva zabrinutost na međunarodnoj sceni, naglašavajući hitnu potrebu za diplomatskom intervencijom i humanitarnom pomoći u regionu pogođenom sukobima.

TRT Balkan / agencije