Nakon razgovora, Emine Erdogan je podijelila objavu na X, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se ključni međunarodni samit o klimatskim promjenama održava u Azerbejdžanu.    Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan sastala se sa Mukhtarom Babayevim, ministrom za ekologiju i prirodne resurse Azerbejdžana i predsjednikom 29. Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP29).

Emine Erdogan je čestitala Babayevu na predsjedavanju COP29 i uvjerila ga u punu podršku Turkiye Azerbejdžanu, nudeći sve raspoložive resurse i stručnost.

Sastanku su prisustvovali ministar životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena Mehmet Ozhaseki i glavni pregovarač COP29, zamjenik ministra vanjskih poslova Yalchin Rafiyev, sa ciljem da se razgovara o potencijalnim oblastima saradnje.

Babayev je u utorak izrazio svoje zadovoljstvo bliskom saradnjom sa Turkiye u pitanjima životne sredine iu kontekstu samita COP29, budući da planira i razgovore sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvom životne sredine, urbanizacije i klimatskih promena i Ministarstvo energetike i prirodnih resursa u Turkiye.

Babayev je naglasio želju da se poboljša ekološka koordinacija sa turkijskim državama i izrazio interes da iskoristi iskustva Emine Erdogan u njenim globalnim naporima pod Ujedinjenim narodima.

Nakon razgovora, Emine Erdogan je podijelila objavu na X, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se ključni međunarodni samit o klimatskim promjenama održava u Azerbejdžanu.

Babayev je naglasio želju da se poboljša ekološka koordinacija sa turkijskim državama i izrazio interes da iskoristi iskustva Emine Erdogan u njenim globalnim naporima pod Ujedinjenim narodima.   Foto: AA

Ona je ponovila spremnost Turkiye da podrži Azerbejdžan tokom samita COP29, naglašavajući pozitivne rezultate koje bi on mogao donijeti i Azerbejdžanu i svijetu.

29. Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama trebala bi se pozabaviti hitnim pitanjima životne sredine i istražiti rješenja za saradnju na globalnom nivou.

TRT Balkan / agencije