Arik je kazao da je prečnik vrtača formiranih na polju u Karapinaru prošle godine bio oko 35 metara.     Foto: AA

Broj vrtača, ili okruglastih udubljenja, koje nastaju od krečnjaka koji se vremenom otapa pod zemljom i urušavanjem tla, povećava se svake godine na području turske provincije Konya.

Direktor Centra za istraživanje i primjenu Tehničkog univerziteta Konya prof. dr. Fetullah Arik u razgovoru za Anadolu izjavio je da posljednjih godina provode istraživanja o vrtačama koje nastaju na području Konye.

"Postoji 600 vrtača dubljih od jednog metra. U ovoj regiji smo ove godine zabilježili više od 20 vrtača. Tempo formiranja vrtača je vidljivo u porastu. Prije 20 godina bila je jedna-dvije godišnje, a sada imamo 20 do 25 vrtača. U nekim godinama bude i tridesetak vrtača", kazao je Arik.

Dodao je da se formiranje vrtača može nastaviti i do kraja godine, prvenstveno zbog poljoprivrednog navodnjavanja.

Vrtače u prošlosti

Pojasnio je da su se u prošlosti vrtače uglavnom formirale u karbonatnim stijenama.

"Tamo se mogu formirati veoma velike rupe bez ikakvih naznaka do samog trenutka urušavanja. Većina rupa koje se formiraju sada se javljaju u ne tako starim predjelima", pojašnjava Arik.

Kako je kazao, prečnik i udubljenja u prošlosti su bili veći, napominjući da je prečnik na pojedinim mjestima bio između 450-500 metara i jedan kilometar, a dubina 140 do 150 metara.

"Prečnik većine vrtača nastalih posljednjih godina je 50-60 metara, a dubina 15-20 metara. Rupe koje su se formirale u stijenama u prošlosti bile su dosta veće. Ove sada su nešto manje, ali ne tako male. Dovoljno velike da progutaju prosječnu kuću", rekao je stručnjak.

Procjene za budućnost

Arik je kazao da je prečnik vrtača formiranih na polju u Karapinaru prošle godine bio oko 35 metara.

"Prečnik vrtača formiranih ove godine uglavnom je bio oko 20-25 metara. Teško je predvidjeti da li će se to smanjivati ili povećavati. Odjednom se može pojaviti veća vrtača, zavisno o osnovnoj strukturi tla", istakao je Arik.

Vrtače su ljevkasta, okrugla ili duguljasta udubljenja nastala otapanjem vapnenca i dolomita u tektonski razlomljenim područjima.

TRT Balkan / agencije