Pećine, za koje se procjenjuje da su izgrađene prije otprilike 3.200 godina za sklonište i zaklon, podsjećaju na stanove.    Foto: AA

Pećine nalik apartmanima u kamenim stijenama u provinciji Sivas višemilenijski su artefakti prirodnih ljepota koje krase regiju Anadolije u Republici Turkiye.

Riječ je o pećinama u distriktima Gurunu i Zari koje privlače sve više turista u ove regije koje se inače ubrajaju i među najstarija naseljena mjesta u Anadoliji.

Pećine u Gurunu utkane u stjenovitu planinu izgledom podsjećaju na primitivne stambene zgrade sa tri ili pet spratova. Procjenjuje se da su Hetiti obrađivali ove pećine za vlastitu upotrebu s obzirom na prirodu stijena koje se lako erodiraju.

Načelnik Guruna Nami Cifci rekao je za Anadolu da pećine u stijenama imaju istoriju dugu otprilike 4.000 godina.

Navodeći da datiraju iz Hetitskog perioda, Cifci je kazao da je to vidljivo i po natpisima Hetita u kanjonu Sugul.

“Ljudi su u to vrijeme živjeli u pećinama. Danas gradimo višespratne zgrade i hotele. To su bile zgrade i hoteli tog vremena. Kada zamislimo uslove tog vremena, ove pećine su bile najprirodnije mjesto za život“, rekao je Cifci.

Ističući da lokalna zajednica radi na promociji vlastite baštine i prirodne ljepote, Cifci je kazao da su uz pomoć državnih institucija izvršili uređenje okoliša i rasvjetu kako bi ovo mjesto približili turizmu.

“Pored pećina, u Gurunu postoje važna mjesta koja treba posjetiti i vidjeti, kao što su jezero Gokpinar i kanjon Sugul“, istakao je načelnik.

I kamene pećine Todurge, smještene u istoimenom selu u okrugu Zara, dočekuju posjetitelje u svim godišnjim dobima.

U selu postoji oko 100 pećina koje su prije mnogo godina uklesane u stijene i korištene kao stambeni objekti.

Pećine, za koje se procjenjuje da su izgrađene prije otprilike 3.200 godina za sklonište i zaklon, podsjećaju na stanove.

Procjenjuje se da su ih koristili Rimljani, ali i druge civilizacije.

TRT Balkan / agencije