Mesude Akar, 24-godišnja učiteljica iz turskog Hataya, 8. februara 2023. izvučena je ispod ruševina betonske zgrade 49 sati nakon što je snažan zemljotres pogodio Turkiye i Siriju.      Foto: AA

Dirljivi prizori živog djeteta izvučenog iz ruševina i 24-godišnjaka koji je preživio 49-satno iskušenje ispod urušenog betona razotkrili su ljudsku cijenu smrtonosnih zemljotresa koji su pogodili Turkiye i Siriju.

Dva dana i noći od snažnog zemljotresa, improvizirana vojska spasilaca radila je na niskim temperaturama kako bi pronašla one koji su još zakopani među ruševinama koje su obilježile nekoliko gradova s obje strane granice.

Broj mrtvih u ovoj katastrofi sada se približava 10.000 u obje zemlje. To bi se moglo udvostručiti ako se ostvare najgori strahovi stručnjaka.

Ali priče o preživljavanju onih koji su spašeni iz ruševina zemljotresa donijele su tračak nade kako spasiocima, tako i porodicama žrtava.

Učiteljica spašena iz ruševina

Mesude Akar, 24-godišnja učiteljica iz turskog Hataya, izvučena je rano u srijedu ispod ruševina betonske zgrade, 49 sati nakon zemljotresa.

Akar su spasioci prebacili u vozilo hitne pomoći kako bi mogla dobiti medicinsku pomoć od medicinara i doktora koji neumorno rade na spašavanju još ljudi.

Hatay je jedna od najteže pogođenih pokrajina u Turkiye.

Dvije žene spašene nakon 48 sati

Također u Hatayu, dvije žene su spašene iz ostataka betonskog stana 48 sati nakon smrtonosne katastrofe.

Mona Gazel (52) i Necla Melek (74) spašene su rano u srijedu.

Obje žene su prošle zdravstveni pregled prije nego što su prebačene u bolnicu.

Beba koja je spašena u Adiyamanu 36 sati nakon zemljotresa u Turkiye predata je zdravstvenim vlastima.      Foto: AA

U Adiyamanu spašena beba nakon 36 sati

Bebu koja je preživjela zemljotrese u turskom Adiyamanu, jednoj od deset pokrajina pogođenih seizmičkim događajem, spasili su članovi spasilačkih i vatrogasnih službi na aerodromu Konya i Amasya Merzifon (ARFF).

Beba, čije ime nije poznato, predata je zdravstvenim vlastima koje su je prebacile u bolnicu.

Misije potrage i spašavanja nastavljaju se u 10 pokrajina pogođenih zemljotresima u Turkiye, pretražujući ruševine i osluškujući ima li znakova života.

Dvogodišnja Vafe Sabha izvučena je iz ruševina 44 sata nakon zemljotresa u Turkiye koji su pogodili 10 pokrajina i susjednu Siriju.      Foto: AA

Sirijska beba i majka pronađene žive nakon 44 sata

Timovi za potragu i spašavanje izvukli su i dvogodišnju Vafe Sabhu i njenu 33-godišnju majku, Imed Sabhu, u Hatayu, 44 sata nakon što su snažni zemljotresi potresli južnu regiju Turkiye i susjednu Siriju.

Fotografije spasilačke akcije pokazuju kako spasioci slave dok Vafe, koja je izgledala vidno traumatizirana, izlazi iz ruševina.

Čudo od djeteta

U Sanliurfi su spasilački timovi izvukli jednogodišnju bebu živu iz ruševina petospratnice, 53 sata nakon katastrofe.

Neimenovana beba je upućena u bolnicu nakon što joj je ukazana prva pomoć na mjestu nesreće.

TRT Balkan