Turkiye je objavila odluke donesene na godišnjem sastanku Vrhovnog vojnog vijeća kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.     Foto: AA

Turkiye je u četvrtak objavila odluke donesene na godišnjem sastanku Vrhovnog vojnog vijeća kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Nakon sastanka koji je održan iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Ankari, glasnogovornik kabineta turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je novinarima da je mandat načelnika Generalštaba generala Yasara Gulera produžen za još godinu nakon Erdoganovog odobrenja.

Kalin je dodao da će komandant pomorskih snaga Adnan Ozbal i komandant Ratne avijacije general Hasan Kucukakyuz biti penzionisani, a admiral Ercument Tatlioglu je imenovan u Komandu pomorskih snaga, a general Atilla Gulan u komandu Ratne avijacije.

Kalin je istakao da se 16 generala i admirala unapređuje u više činove, a 47 pukovnika u generale ili admirale od 30. augusta.

Nakon toga će broj generala i admirala u Oružanim snagama Turkiye biti povećan sa 264 na 273.

Prije sastanka, članovi Vrhovnog vojnog vijeća posjetili su Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turkiye.

Erdogan je u spomen-knjigu mauzoleja napisao da Turkiye nastavlja da raste kao oličenje stabilnosti i povjerenja u regionu u vrlo kritičnom trenutku.

"Izuzetna dostignuća u različitim oblastima, od borbe protiv terorizma do prekograničnih akcija, jasno pokazuju snagu, efikasnost i sposobnosti Oružanih snaga Turkiye", napisao je turski predsjednik.

TRT Balkan / agencije