Članovi novog turskog kabineta koje je saopštio predsjednik Erdogan nakon što je položio zakletvu za treći mandat.     Foto: AA

Recep Tayyip Erdogan je, nakon što je danas svečano položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turkiye, imenovao novi kabinet koji ima 17 ministara.

U obraćanju na konferenciji za medije u Predsjedničkoj palati u Ankari, Erdogan je istakao kako je Turkiye danas snažnija nego jučer.

"Turkiye je danas snažnija nego jučer, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turkiye“, rekao je Erdogan. Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopćio i imena ministara koji će činiti novi kabinet.

Cevdet Yilmaz imenovan je za potpredsjednika Turkiye. Ali Yerlikaya imenovan je za ministra unutrašnjih poslova Turkiye, a novi ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan.

Ministar pravde će biti Yilmaz Tunc, ministarka porodice i socijalne politike bit će Mahinur Ozdemir Goktas, a ministar rada Vedat Isikhan.

Mehmet Simsek je novi ministar trezora i finansija Turkiye, ministar odbrane je Yasar Guler, a ministar obrazovanja Yusuf Tekin.

U novom sastavu turskog kabineta na dužnosti ostaju ministar zdravstva Fahrettin Koca i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

Ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena je Mehmet Ozhaseki, a novi ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar. U novom sastavu je i ministar omladine i sporta Osman Askin Bak.

Ministar industrije i tehnologije je Mehmet Fatih Kacir dok je ministar poljoprivrede i šumarstva Ibrahim Yumakli. Za ministra trgovine imenovan je Omer Bolat, a ministra prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Potom je posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega se obratio na svečanosti u Predsjedničkoj palati.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.

TRT Balkan / agencije