Turkiye je u subotu saopćila da je opozvala svog ambasadora u Tel Avivu na konsultacije zbog izraelskih napada na Gazu koji su u toku.      Foto: AA

Dužnost Turkiye je zaustaviti krvoproliće u Gazi, "koje se provodi pred očima međunarodne zajednice", rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na lokalnoj inauguracijskoj ceremoniji u sjeveroistočnoj pokrajini Rize u nedjelju, Erdogan je rekao da Turkiye ima obavezu "spasiti Palestince od izraelskog ugnjetavanja".

"Činimo i nastavit ćemo činiti više od onoga što je vidljivo", rekao je Erdogan, implicirajući napore Turkiye za palestinski narod.

Turkiye nikada neće ostaviti svoju braću i sestre u Gazi same, obećao je.

"Naša je historijska odgovornost prozvati zločine onih koji podržavaju ovaj nemoralan, beskrupulozan, prezira vrijedan masakr (u Gazi)", dodao je Erdogan.

Odnosi Turkiye i Izraela

Izrael je u nedjelju saopćio da nema promjena u diplomatskim odnosima između Ankare i Tel Aviva unatoč najnovijem razvoju događaja u vezi s Gazom.

"Diplomatski odnosi s Turkiye ostaju nepromijenjeni unatoč stavu koji je Ankara zauzela o ratu u Gazi i činjenici da je turski ambasador opozvan tokom vikenda", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lior Hayat za novine Yedioth Ahronoth.

"Moramo ponovo razmisliti kako spriječiti takvu krizu", dodao je Hayat.

Turkiye je u subotu saopćila da je opozvala svog ambasadora u Tel Avivu na konsultacije zbog nemilosrdnih izraelskih napada na Palestince u Gazi.

Izraelska vojska je proširila svoje zračne i kopnene napade na Gazu, koja je pod teškim zračnim napadima od iznenadne ofanzive palestinske grupe otpora Hamasa 7. oktobra.

Stanovnici Gaze pate od katastrofalne humanitarne i zdravstvene situacije. Izrael još uvijek zabranjuje ulazak goriva u Gazu, ostavljajući mnoge bolnice bez rada.

Prema podacima UN-a i Crvenog križa, nedovoljna količina humanitarne pomoći dopušta se Gazi, koja je u potpunoj blokadi već 30 dana.

Više od 9.700 Palestinaca, uključujući 4.800 djece i 2.055 žena, ubijeno je u izraelskim bombardiranjima od 7. oktobra, prema palestinskom ministarstvu zdravstva u Gazi.

Gotovo 1.540 Izraelaca je ubijeno, prema podacima izraelskih vlasti.

TRT Balkan / agencije