"Radi se o djeci jetimima, ali i djeci s roditeljima ili nekim od bliže rodbine koja su željna svega, a najviše igre", poručuju iz Pomozi.ba.     Foto: AA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za djecu pogođenu zemljotresom u Turkiye i Siriji kako bi dječacima i djevojčicama koji su u jednom momentu ostali bez svega barem malo olakšali tešku svakodnevnicu.

Kako navode, samo u Alanyu je prebačeno blizu 6.000 djece koja su izgnana iz svojih domova i ta djeca će biti jedna od mnogih koje planiraju obradovati igračkama.

"Ne samo da su ostali bez domova, ostali su bez djetinjstva i neizmjerno se raduju svakoj lopti, lutkicama, puzlama, bojankama, priboru za crtanje, sveskama… Radi se o djeci jetimima, ali i djeci sa roditeljima ili nekim od bliže rodbine koja su željna svega, a najviše igre. Najjači potres koji je u posljednjih stotinu godina pogodio jugoistočnu Tursku i Siriju, stavio je ionako ranjivu djecu i porodice u više nego tešku situaciju", navode iz Pomozi.ba.

Donacije novih ili dobro očuvanih igračaka se mogu dostavljati na adresi u Sarajevu, Dr. Fetaha Bećirbegovića 8, u periodu od 8 do 17 sati svim danima osim nedjelje.

Donacije su moguće i u uredima u Travniku na adresi Školska bb, Bihaću u ulici Đačka bb, Mostaru u ulici Maršala Tita 84 i Sanskom Mostu na adresi Podbriježje bb.

Iz Pomozi.ba podsjećaju da se unesrećenom narodu Turkiye i Sirije može pomoći i dalje pozivom na broj 17006 kojim se doniraju 2 KM (broj je jedinstven za sve bh. operatere), a građani mogu pomoći i donacijama na platformi www.pomoziba.org, te putem Paypala i računa navedenih na njihovoj stranici.

TRT Balkan / agencije