Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna.           Foto: AA

Osuđenik FETO-a uhapšen je u turskom gradu Eskisehiru u okviru akcije koja je istovremeno sprovedena u 14 provincija.

U koordinaciji Generalne direkcije sigurnosno-obavještajne uprave i Odjeljenja za borbu protiv terorizma, timovi Uprave za borbu protiv terorizma učestvovali su u operaciji koju su organizovale pokrajinske policijske uprave u 14 provincija širom Turkiye.

U akciji je uhapšen odbjegli osuđenik inicijala H. A., koji je osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela "pripadništvo u oružanoj terorističkoj organizaciji FETO" i za kojim je raspisan nalog za hapšenje.

H. A., za kojeg je utvrđeno da je bio korisnik šifrovane komunikacione aplikacije "ByLock" unutar terorističke organizacije FETO, i da je radio u privatnom sektoru, nakon provedenih postupaka prebačen je u zatvor.

Teroristička organizacija FETO odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visokorangirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Turkiye, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije