Policija u Turkiye dijelila vozačima slatkiše za Kurban-bajram

Policija u Turkiye dijelila vozačima slatkiše za Kurban-bajram

Pripadnici policije su vozačima dijelili poklone kako bi im uljepšali praznik
Pripadnici policije su vozačima dijelili slatkiše kako bi im uljepšali praznik.     Foto: AA

Policijski službenici u gradu Edirneu u Turkiye zaustavljali su vozače na ulici kako bi im čestitali Kurban-bajram i uručili prigodne poklone povodom ovog muslimanskog praznika.

Policijski službenici su također djeci u vozilima davali crvene zviždaljke da ih koriste kada vide neki saobraćajni prekršaj, a vozače su informirali o značaju korištenja sigurnosnog pojasa i o drugim pravilima ponašanja u saobraćaju.

Enes Gokdemir, koji je stigao u Edirne iz Nigdea povodom Bajrama, kazao je da je ovo vrlo lijepa gesta policajaca te naglasio da bi svi vozači trebali biti pažljivi u saobraćaju.
Dodao je da on posebno obraća pažnju na korištenje sigurnosnog pojasa.

"Preporučujem isto to, posebno onima koji idu na duga putovanja, ali i drugim vozačima. Sigurnosni pojas spašava život", rekao je Gokdemir.

Ramazan Yildirim, još jedan vozač, kazao je da je policija vrlo važna u društvu, napominjući da oni vrijedno rade kako bi pružili sigurnost građanima i tokom bajramskih praznika.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram zato što se ovih dana obavlja hodočašće u svetom gradu Mekki. Jedan je od pet stubova islama i svaki musliman koji je finansijski i fizički sposoban mora učestvovati u hodočašću barem jednom u životu, a da pri tome ne dovede u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice.

Za Kurban-bajram se veže još jedan bitan obred, a to je kurban ili mesna žrtva, koja se poklanja komšijama i siromašnima, po čemu i sam blagdan nosi ime. Sama simbolika Kurban-bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Kurban-bajram traje četiri dana.

TRT Balkan / agencije