Hrvatska je izdvojila 3,5 miliona eura za podršku naporima za oporavak u području obrazovanja.         Foto: AA

Uz doprinose Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Hrvatska je izgradila osam učionica, tri radionice i tri upravna ureda od čelične konstrukcije u Adıyamanu, jednom od turskih gradova koji je 6. februara prošle godine pogođen razornim zemljotresima.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prisustvovao je svečanosti otvorenja dodatnog kampusa izgrađenog uz Srednju trgovačku strukovnu i tehničku školu, a tom prilikom je istaknuo kako su solidarni s Turkiye u obnovi nakon zemljotresa.

"Hrvatska vlada ponovno potvrđuje solidarnost s našim prijateljima u Turkiye tokom ovog razdoblja sjećanja i obnove. Naša posvećenost narodu Turkiye ostaje snažna, posebno kada je riječ o djeci. Hrvatska je izdvojila 3,5 miliona eura za podršku naporima za oporavak u području obrazovanja. Od tog iznosa milion eura provodi se u suradnji s Dječjim fondom Ujedinjenih naroda. Ova saradnja je od velike važnosti za promociju nade i stabilnosti, posebno u području obrazovanja".

Radman je rekao da mu je čast otvoriti školu u Adıyamanu, te dodao: "Uz našu stalnu saradnju i zajedničku odlučnost, radit ćemo na obezbjeđivanju potrebnih resursa i podrške djeci u Adıyamanu i okolnim regijama da budu jača i otpornija. Stoga mi je čast i zadovoljstvo otvoriti našu školu, hvala vam."

Direktor terenske kancelarije UNICEF-a u Gaziantepu Filippo Mazzarelli izjavio je da rade na ponovnom pokretanju obrazovanja u provincijama pogođenim zemljotresima.

Mazzarelli je naveo da je UNICEF, posebno u Adıyamanu, između ostalog, dodijelio 115 obrazovnih prostora u šatorima, podržao male popravke u 176 škola, osnovao dvije kontejnerske škole, podijelio školski pribor te podržao obuku za oko 2.900 nastavnika.

Svečanosti u Adiyamanu prisustvovao je također i guverner Adiymana Omsan Varol, koji je zahvalio prijateljskim i bratskim zemljama i donatorima što su obezbijedili ovakve škole i učionice za djecu da se školuju u zdravom okruženju.

TRT Balkan / agencije