U Istanbulu je danas počeo dvodnevni Forum alumnista Turkiye, koji okuplja ljude iz cijelog svijeta koji su studirali u Republici Turkiye.    Foto: AA

U Istanbulu je danas počeo dvodnevni Forum alumnista Turkiye, koji okuplja ljude iz cijelog svijeta koji su studirali u Republici Turkiye.

Forum je organiziralo Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Turkiye (YTB), a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turkiye. Ceremoniji je prisustvovao i turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

Okupljeni alumnisti bivši su studenti turskih univerziteta koji grade svoje karijere širom svijeta i to na način da i dalje održavaju vezu sa zemljom u kojoj su stekli akademska znanja i zvanja.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja, čelnik YTB-a Abdullah Eren rekao je da je ljudski resurs jedna od najvećih komponenti u jednadžbi moći jedne zemlje, naglasivši da ga ne čine samo vlastiti građani.

“Turkiye, u smislu svoje geografije, povijesne i kulturne pozadine i misije u današnjoj međunarodnoj politici, ima resurs ljudi čija srca kucaju s njom u zemljama diljem svijeta“, rekao je Eren.

Predsjednik YTB-a rekao je da forumu prisustvuje 200 diplomanata iz 60 zemalja, koji će učestvovati na nekoliko najavljenih panela.

“Diplomanti programa ne prekidaju svoje veze s Turkiye i to je vrlo važno“, rekao je Eren.

YTB je tokom prošle godine primio 170.000 prijava iz 171 zemlje, a otvorene su i prijave studenata i za 2023. godinu.

Eren je također rekao da svake godine dovode oko 4.000 stranih studenata u Turkiye u sklopu programa “Turske stipendije“. Trenutno na univerzitetima u toj zemlji studira više od 15.000 studenata dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija.

Hee Soo Lee, profesor antropologije na Univerzitetu Hanyang u Južnoj Koreji, a koji je doktorirao na Univerzitetu u Istanbulu, izrazio je zadovoljstvo što će nakon 40 godina posjetiti grad u kojem je studirao.

“Kao profesor radim već 40 godina i iznimno sam ponosan što svoje studente podučavam o turskoj kulturi i povijesti...“, rekao je Hee.

Program turskih stipendija, također poznat kao “Turkiye Burslari“, nudi stranim državljanima niz programa za dodiplomske, postdiplomske, istraživačke i jezične mogućnosti obrazovanja na najprestižnijim univerzitetima u Turkiye.

Prijave za stipendije koje osigurava YTB bit će otvorene online do 20. januara na web stranici tbbs.Türkiyeburslari.gov.tr.

Osnovan 2012. godine, YTB je odgovoran za koordinaciju aktivnosti Turaka koji žive u inozemstvu i razvoj odnosa kroz ekonomske, društvene i kulturne aktivnosti.

TRT Balkan / agencije