Turski protesti s natpisima "PKK ubija naše sinove oružjem, a vaše sinove drogom" na skupu u Berlinu.      Foto: TRT World

Sigurnosne snage i obavještajne službe nastavljaju borbu protiv terorističke organizacije PKK na društvenim mrežama.

U tom kontekstu, u sklopu istrage o društvenim medijima PKK/KCK praćene su propagandne i dezinformacijske aktivnosti terorističke organizacije protiv Turkiye.

Otkriveni su nalozi koji su umiješani u kampanje organizovane sa oznakama PKK, a vršili su terorističku propagandu i proizvodili lažni sadržaj protiv Turkiye.

Također su utvrđeni nalozi koji su pokrenuli kampanje PKK na društvenim mrežama, objavljivali postove sa sadržajem propagande terorističke organizacije u međusobnoj interakciji, pozivali na praćenje naloga koji su podržavali ovu organizaciju i koji su omogućili koordinaciju između naloga organizacije PKK.

U analizi je otkriveno da su korisnici nekih naloga koji su vršili propagandu PKK pod lažnim imenima na društvenim mrežama imali kriminalne dosijee u vezi s trgovinom drogom.

Utvrđeno je da nalog "@JIYANZAGROS_21", koji ima aktivnu ulogu na društvenim medijima terorističke organizacije PKK, pripada Zelihi Erturk, koja ima evidenciju o krivičnim djelima kao što je "osnivanje organizacije u svrhu činjenja krivičnih djela" i "trgovina i snabdevanje drogom ili opojnim sredstvima".

Utvrđeno je da Zeliha Erturk živi u gradu Amersfoortu u Holandiji, gdje je otišla ilegalno.

Njezini rođaci takođe imaju dosije o terorizmu

Zeliha Erturk, korisnica naloga za propagandu za PKK/KCK, i članovi njene porodice također imaju pozamašan kriminalni dosije, prvenstveno o terorizmu i trgovini drogom.

Ispostavilo se da su članovi porodice Erturk, koji su uhvaćeni prilikom transporta droge, posebno u evropske zemlje preko Turkiye, dobili ukupno 28 godina i 4 mjeseca zatvora.

Ramazan Kutlu, sin Zelihe Erturk, osuđen je na 4 godine i 2 mjeseca zatvora zbog "izvoza droge i opojnih sredstava" 2009. godine.

Brat Zelihe Erturk, Mehmet Erturk, takođe je uhapšen sa oko 52 kilograma heroina zaplenjenog tokom operacije u luci Mersin 2008. godine, kada je trebalo da bude poslat u Holandiju, i osuđen je na 12 godina i 6 mjeseci zatvora.

Druga sestra Zelihe Erturk, Bego Erturk, koja također ima dosije članstva u PKK/KCK, također ima krivični dosije za "uvoz droge iz inostranstva" u slučaju zapljene 204.440 ekstazija na aerodromu Ataturk 2003. godine.

Utvrđeno je također da su ostala braća Zelihe Erturk, Aytac Erturk, osuđen na 3 godine i 4 mjeseca, dok je Ayfer Erturk osuđen na 3 godine i 4 mjeseca za razna krivična djela povezana s drogom.

TRT Balkan