Magija i mistika Istanbula opčinjava svijet.     Foto: AA

Magija i mistika Istanbula opčinjava svijet. Prostranstvo grada na Bosforu čini ga mjestom koje nema kraja niti centra: čar Istanbula je u njegovoj jezgri, u žamoru ulica i kvartova, u mirisima koje dopiru sa tržnica i restorana. Gužva i buka njegove evropske i azijske strane isprepliće se na valovima plavog Bosfora, preko jedrenjaka i brodova nad kojim nadlijeću jata bijelih galebova klaukavaca.

Dok evropska strana grada plijeni svojom atraktivnošću i užurbanošću, azijski odnosno anadolijski dio Istanbula nudi mirniji i raskošniji način života. Ovo pitomo lice Istanbula krasi živopisna priroda, historijske znamenitosti, uzbudljiv noćni život, ukusna kuhinja i mjesta za kupovinu. Na azijsku stranu obavezno se dolazi trajektom sa evropske strane.

Za potpuni doživljaj svih istanbulskih čula potrebno je podići sidro i uploviti u tok mirnih ulica kako bi iskusili stvari koje možete doživjeti samo na azijskoj strani Istanbula...

Ovo lice Istanbula krasi živopisna priroda, historijske znamenitosti, fantastična kuhinja...   Foto: AA

Kadikoy, centar istanbulskog srca

Na KadIkoyu je smještena sva srž azijskog lica Istanbula. Ovo važno stjecište pomorskog prijevoza poznato je po živopisnom kvartovskom životu, pubovima, restoranima, tavernama, bazarima, muralima, umjetničkim aktivnostima, trgovinama i trajektnim molovima.

Budući da se Kadikoy smatra najpopularnijim kvartom na azijskoj strani, ne iznenađuje što je dva puta proglašen 'jednim od najboljih kvartova na svijetu 2019. i 2021. godine. Toliko je stvari koje treba doživjeti i otkriti u ovom naselju: njegove antikvarnice, prodavnice ploča i knjiga, stoljetne apoteke i operske građevine koje ga čine „gradom u gradu“.

Šaroliki Kadikoy ispunjen je ulicama inspirisanim strip kulturom, kišobranima i balonima, ribarnicama i stazama za bicikle i motore. Ulicom Bahariye se ne saobraća, poznata je po šetnici i pogledu na Mramorno more, restoranima, kafićima, prodavnicama i zabavi.

Večernji performansi izvode se u Operskoj kući Sureyya koja plijeni svojom arhitekturom. Pješke ili nostalgičnim tramvajem, ulica Bahariye vodi do kvarta Moda koji se nalazi tik uz more. Na tom mjestu uživa se u šolji čaja ili kafe, pikniku na obali tokom ljetne večeri ili zalaska sunca.

Istanbul je poznat po baštama čaja u kojima se ispijaju pića uz tradicionalni simit i pogled na more.   Foto:  AA

Raskošni Uskudar

Kada siđete s trajekta u Uskudaru, znajte da stojite na najstarijem tlu azijskog dijela Istanbula. Ovaj dio grada suprotnost je nemirnom duhu evropskog dijela – miran i elegantan, u duhu prastarih palača koje ga krase.

Kuzguncuk oduševljava živopisnim građevinama, crkvom, sinagogom, džamijama te voćnjacima.

Jedna od osmanskih carskih palača na azijskoj strani Istanbula, palača Beylerbeyi, poznata je po luksuznom dizajnu, istočnjačko-zapadnom stilu i vrtovima. Budući da je smještena odmah ispod mosta koji spaja dvije strane, simbol je ovog kraja na fotografijama, serijama i svjetskim filmovima.

Na Uskudaru je i historijska četvrt Cengelkoy uz samu obalu poznata po morskim plodovima i baštama čaja u kojima se ispijaju pića uz tradicionalni simit i pogled na more.

Bagdat, više od ulice

Najluksuznija ulica na azijskoj strani je Bagdat duga 14 kilometara, nadaleko poznata kao jedan od najboljih trgovačkih bulevara. U njenom nizu smještenom između okruga Kadikoy i Bostanci, nalazi se na desetine domaćih i međunarodnih dizajnerskih brendova. Mjesto je živo i noću kada se organizuju zabave za domaće goste i turiste u obližnjim barovima i restoranima.

Na Prinčeva ostrva građani Istanbula i turisti odlaze uglavnom u vrijeme vikenda.   Foto:  AA

Prinčeva ostrva

Na azijskoj strani Istanbula smješten je arhipelag sačinjen od devet Prinčevih ostrva. Netaknuta priroda i naselja u kojima vladaju specifična pravila bez gradske buke i automobila idealna su za one koji žele doživjeti mir ostrvskog života s pogledom na raskošni Istanbul.

Na Prinčeva ostrva građani Istanbula i turisti odlaze uglavnom u vrijeme vikenda kada šetaju, posjećuju restorane, plove ili se kupaju u sjenci bijelih drvenih vila i uživaju u mirnoj ostrvskoj atmosferi.

TRT Balkan / agencije