Turkiye je pokrenula operaciju Kandža - Katanac prošle godine u aprilu kako bi ciljala skrovišta terorističke grupe PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku.      Foto: AA

Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye saopćilo je da je pet turskih vojnika izgubilo život tokom sukoba s teroristima koji su se pokušavali infiltrirati u vojnu bazu u zoni operacije Kandža - Katanac.

"Pet naših hrabrih suboraca ubijeno je u sukobu s teroristima koji su se pokušali infiltrirati u našu bazu u zoni Operacije Kandža - Katanac", navodi se u saopćenju ministarstva u petak, dodajući da je također ozlijeđeno osam vojnika, od kojih su tri kritično.

Ranjeni su prebačeni u bolnicu, navodi se u saopćenju i dodaje da je tokom borbi neutralizirano najmanje 12 terorista. Ministarstvo nacionalne odbrane izrazilo je duboku tugu i žalost zbog ovog događaja, izražavajući saučešće porodicama poginulih vojnika, a ozlijeđenima je zaželjelo brz oporavak.

"U ovom tragičnom događaju koji nas je gurnuo u duboku tugu, upućujemo naše molitve i saučešće šehidima", navodi se u saopštenju.

Nakon ubistava turskih vojnika, turski direktor komunikacija, Fahrettin Altun, izdao je saopštenje u kojem je prenio svoje saučešće porodicama poginulih boraca, rekavši: „Upućujemo naše molitve i najdublje saučešće porodicama hrabrih vojnika koji su žrtvovali svoje živote dok branimo svoju naciju." "Neka Allah podari milost našim šehidima, a našim povrijeđenim vojnicima želimo brz oporavak", dodao je. On je oštro osudio separatistički terorizam i njegove pristalice, navodeći: "Hiljadu kletvi na zajedničkog neprijatelja čovječanstva, separatističkog terorizma i onih koji ga podržavaju." "Odlučno ćemo nastaviti našu borbu dok se ne iskorijene korijeni svih oblika terorizma i nećemo dozvoliti da krv nijednog mučenika bude uzaludna", rekao je on. Turkiye je pokrenula operaciju Kandža - Katanac prošle godine u aprilu kako bi gađala skrovišta terorističke grupe PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze u blizini turske granice. Prethodile su joj dvije operacije – Tigar Kandža i Orao Kandža – pokrenute 2020. kako bi se iskorijenili teroristi koji su se skrivali u sjevernom Iraku i planirali prekogranične napade u Turkiye. U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK – koju su Turkiye, SAD i EU naveli kao terorističku organizaciju – bila je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

TRT Balkan