Vrhovna izborna komisija Turkiye ranije je saopćila da je sve spremno za izborni dan tokom kojeg će na snazi biti izborna šutnja.      Foto: AA

Nedjelja, 31. mart 2024.

12:30 Predsjednik Erdogan: "Nadam se da će ovi izbori biti početak nove ere"

U Istanbulu je glasao i turski predsjednik i lider vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je u pratnji supruge Emine Erdogan glasao na biralištu u osnovnoj školi “Saffet Cebi“, koja se nalazi u blizini njegove rezidencije Kisikli u istanbulskom distriktu Uskudar.

Predsjednik Erdogan dao je izjavu nakon glasanja.

Erdogan je rekao da su dva izborna procesa iscrpila zemlju, rekavši: "Nedavno smo proveli parlamentarne i predsjedničke izbore. Danas provodimo izbore za lokalnu vlast. Ovi izbori su iscrpili naš narod i nas. Prošli smo kroz vrlo intenzivne kampanje".

Turski predsjednik je zatim rekao:

"Nadam se da će lokalne samouprave dati koristan rezultat za našu zemlju i našu naciju. Ovi izbori će, nadam se, biti početak nove ere u našoj zemlji. S jedne strane imamo parlamentarne i predsjedničke izbore, a s druge strane lokalne izbore, nadam se da će ovi izbori biti početak nove ere i novog stoljeća u našoj zemlji", zaključio je Erdogan.

07:00 Otvorena birališta

U Republici Turkiye danas se održavaju lokalni izbori na kojima će nešto više od 61 milion registriranih glasača birati lokalne vlasti na mandat od pet godina.

Blizu 208.000 birališta otvoreno je za glasanje. Glasanje će se provoditi od 7 do 16 sati u 32 regije na istoku zemlje i od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turkiye.

U velikim gradskim sredinama birači će birati gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca, a takvi izbori će se održati u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

U provincijama koje nemaju status velikog grada birači će birati sazive provincijskih skupština, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.

Na terenu je i 1.004 mobilna biračka tima koji će posjećivati birače koji zbog bolesti nisu u stanju doći na birališta.

Otvaranje glasačkih kutija i brojanje glasova će početi po zatvaranju birališta, a prvi rezultati se očekuju za pozicije gradonačelnika.

Vrhovna izborna komisija Turkiye ranije je saopćila da je sve spremno za izborni dan tokom kojeg će na snazi biti izborna šutnja.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Yener saopćio je da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo da se izbori održe u sigurnom okruženju.

Na dan izbora od 6 do 24 sata zabranjena je prodaja alkoholnih pića na bilo koji način, posluživanje ili konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima.

Za vrijeme glasanja su zatvoreni svi javni zabavni prostori poput kafića, kafeterija i internet kafea, a u restoranima će se posluživati isključivo hrana.

Na dan glasanja radio stanice i svi mediji neće moći davati vijesti, predviđanja ili komentare o izborima i njihovim rezultatima do 18 sati.

Na radiju i svim medijima od 18 do 21 sat mogu se objavljivati ​​samo vijesti i saopćenja koja o izbornom procesu bude davala Vrhovna izborna komisija.

Zabrana emitiranja vijesti o izborima završava u 21 sat, ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine i ranije.

TRT Balkan / agencije