Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan signalizirao je kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan signalizirao je kopnenu operaciju u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji kako bi se uklonila teroristička prijetnja.

"Ova operacija na sjeveru Iraka i Sirije nije operacija koja je izvedena nasumično, s razmišljanjima 'ko će šta reći, kako će biti'. Kao što smo već rekli, ako neko uznemirava našu zemlju i naš teritorij, za to će sigurno platiti cijenu. Kada smo rekli da ćemo jedne noći iznenada doći, to nismo kazali uzalud. Neutralizovali smo 12 ciljeva terorista koji su se ugnijezdili u Kobaniju", rekao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u predsjedničkom avionu na povratku iz Katara.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Turkiye rano u nedjelju pokrenula operaciju "Kandža-mač", prekograničnu operaciju protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skloništa preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na turski teritorij.

"Ovo nije ograničeno samo na zračnu operaciju", naglasio je Erdogan, dodajući da će odrediti u kojoj mjeri je neophodan udio kopnenih snaga i učiniti neophodne korake.

Turska zračna operacija uslijedila je nakon terorističkog napada prošle sedmice na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu, u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, a povrijeđena 81 osoba.

Tursko ministarstvo nacionalne odbrane saopćilo je da je operacija izvedena u skladu s pravom na samoodbranu prema članu 51 Povelje UN-a.

Erdogan je rekao da je u operaciji učestvovalo blizu 70 aviona, uključujući naoružane bespilotne letjelice, te dodao da je uništeno ukupno 89 terorističkih ciljeva, uključujući skloništa, bunkere, pećine, tunele i skladišta municije.

"U ovom trenutku pogođeno je 45 terorističkih ciljeva na dubini približno 140 km u sjevernom Iraku i 44 cilja na dubini blizu 20 km u Siriji", dodao je.

Upitan je li Turkiye o ovoj operaciji razgovarala s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama, Erdogan je odgovorio: "Nismo imali nikakve razgovore s (američkim predsjednikom Joeom) Bidenom ili (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom u vezi s ovom operacijom. Međutim, i Biden i Putin već znaju da možemo raditi takve stvari u ovoj regiji u bilo koje vrijeme."

“Turkiye je uz SAD u NATO-u”, rekao je također Erdogan, napominjući da je Washington, nažalost, poslao značajne količine opreme, municije i oružja u terorističke zone u Siriji.

Erdogan je upitan i za komentar na susret s egipatskim predsjednikom Abdelfattahom Es-Sisijem tokom boravka u Kataru.

"Rekao sam ranije da možemo otpočeti proces za koji je na ovaj način učinjen prvi korak“, rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije