Glasnogovornik AK partije, Omer Celik, tokom održavanja konferencije za medije u Ankari.      Foto: AA

Glasnogovornik vladajuće turske AK partije Omer Celik kritikovao je zemlje koje iznova naglašavaju "pravo Izraela na samoodbranu", dok šute o "pravu na život" žena i djece u Gazi.

U izjavi koju je dao na društvenoj mreži X u utorak, Celik, koji je i potpredsjednik AK partije, oštro je osudio aktivno nasilje u regionu i označio šutnju o palestinskoj patnji u Gazi kao "zločin protiv čovječnosti".

"Pravo na samoodbranu bilo koje zemlje ne može se izjednačiti s gađanjem kompletnog stanovništva i nedužnih civila", rekao je Celik, nazivajući koncept kolektivnog kažnjavanja za narod Gaze "zločinom".

“Okončajte nehumana bombardovanja, opsadu Gaze koja je u toku”

Glasnogovornik je također istakao razorne posljedice kopnene operacije u Gazi, upozoravajući da bi to moglo rezultirati humanitarnom katastrofom i značajnim gubicima života, posebno među nedužnom djecom i ženama, te pozvao na hitnu akciju kako bi se prekinula nehumana bombardovanja i opsada Gaze koja je u toku.

On je kritikovao one koji izgledaju više zainteresovani za dinamiku moći u regionu nego za zalaganje za mir i pravedno rješenje, optužujući ih da "nevine žene i djecu čine žrtvama svojih prljavih igara moći".

Istakao je da vojne akcije i prijeteće izjave dovode do eskalacije sukoba, a ne rješenja.

"Danas se stajanje na pravom mjestu mjeri zalaganjem za mirno i pošteno rješenje", rekao je Celik. Pozivajući na okončanje nehumanih bombardovanja i opsade Gaze, pozvao je sve da doprinesu pravednom miru i rješenju.

"Slanje nosača aviona i ratnih brodova u region i svakodnevno davanje prijetećih izjava ne podrazumijeva preuzimanje odgovornosti za mir; to podstiče nove sukobe", dodao je on, kritikujući SAD i Veliku Britaniju zbog takvih poteza.

Celikove izjave odražavaju rastuću zabrinutost zbog humanitarne krize u Gazi i njegov poziv na međunarodnu akciju za rješavanje tekućeg sukoba u regiji.

Turkiye je aktivno učestvovala u diskusijama oko izraelsko-palestinskog sukoba i nastavlja da se zalaže za mirne rezolucije i pravedan mir u regionu.

TRT Balkan