Potpredsjednik Turkiye je poručio kako su klimatske promjene zajednički problem za koji je, samim time, potrebno rješenje koje će također biti zajedničko.     Foto: AA

Potpredsjednik Republike Turkiye Fuat Oktay izjavio je u četvrtak u Istanbulu kako će prvi turski automobil TOGG do kraja godine biti skinut s trake i pušten u upotrebu.
Oktay se obratio na Forumu o okolišu koji AA organizira u Istanbulu, a jedna od tema na koju se kratko osvrnuo bila je i TOGG, prvi autohtoni turski automobil koji će biti električni.

"Do kraja ove godine skinut ćemo s proizvodne trake TOGG, prvi domaći električni automobil u Turkiye, i pustiti ga u upotrebu", rekao je Oktay, te nastavio:
"Povećavamo također i broj naših zelenih luka. Jedna smo od vodećih svjetskih zemalja u borbi protiv dezertifikacije i erozije. Proveli smo tarifne garancije i programe poticaja kako bismo otvorili put ulaganjima u zelenu energiju."

Potpredsjednik Turkiye je poručio kako su klimatske promjene zajednički problem za koji je, samim time, potrebno rješenje koje će također biti zajedničko.

"Sve zemlje moraju zajedno preuzeti odgovornost, jer drugog svijeta nemamo. Nastavit ćemo jačati politiku naše zemlje u borbi protiv klimatskih promjena, a isto tako ćemo pod vodstvom našeg predsjednika jačati sektorske strategije za budućnost našeg zajedničkog doma, svijeta", kazao je Oktay.

Navodeći da regionalna i globalna kretanja i šokovi u svjetskoj ekonomiji zasjenjuju nevidljivu prijetnju klimatskih promjena, Oktay je izrazio uvjerenje da će Forum za okoliš AA stvoriti osjetljivu svijest u medijima kada je u pitanju klimatska kriza.

Dodao je kako svijet prolazi kroz period puno ozbiljnih iskušenja, od sigurnosti opskrbe energijom i hranom do međunarodnih napetosti, u kojima se promijenio odnos snaga. Oktay je istaknuo kako je problem klimatskih promjena, koji prijeti budućnosti prirodnog ekosistema, pridodan globalnim problemima kao što su posrednički ratovi, terorizam, rasizam i migracije.

Uprava grupe TOGG, osnovane 2018. godine, predstavila je prvi prototip električnog vozila u Turkiye u decembru 2019. TOGG ima za cilj da proizvede milion vozila u pet različitih kategorija do 2030. godine. Prvi turski automobil TOGG u januaru je izložen na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike "CES 2022" u Las Vegasu.

Uprava TOGG-a objavila je da je koncept prvog autohtonog turskog automobila pokrenut kako bi se kreirao globalni brend čije intelektualno i industrijsko vlasništvo 100 posto pripada Turkiye. Iz TOGG-a su u oktobru 2021. godine saopćili da su izvršena sva aerodinamička i aeroakustična testiranja automobila.

TRT Balkan / agencije