Turkiye neće dopustiti uništenje muslimanske turske manjine na otoku, naglasio je Oktay.     Foto: AA

Turkiye nastavlja s naporima da osigura međunarodno priznanje Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC), rekao je u subotu potpredsjednik Fuat Oktay.

"Postoje dvije ravnopravne države na otoku. Postoje dvije suverene države i mi želimo da to bude priznato. Molimo prijatelje Turkiye da to priznaju", rekao je Oktay za Anadoliju tokom posjete Turskoj Republici Sjeverni Kipar (KKTC).

Oktayeva izjava došla je uoči njegova sastanka s predsjednikom KKTC-a Ersinom Tatarom. Nakon "intenzivnih" diplomatskih napora, Oktay je rekao da je KKTC dobio status promatrača u Organizaciji turskih država tokom prošlogodišnjeg samita u Uzbekistanu.

Turkiye neće dopustiti uništenje muslimanske turske manjine na otoku, naglasio je Oktay. Ankara je uvijek ponavljala kako podržava dvodržavno rješenje na otoku temeljeno na jednakom međunarodnom statusu i suverenoj jednakosti. -

Kiparsko pitanje

Otok je zaglavljen u desetljećima dugom sporu između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, unatoč nizu diplomatskih napora da se postigne sveobuhvatno rješenje. Etnički napadi koji su započeli ranih 1960-ih prisilili su kiparske Turke da se povuku u enklave radi svoje sigurnosti.

Godine 1974. državni udar kiparskih Grka s ciljem grčke aneksije otoka doveo je do vojne intervencije Turkiye kao garantne sile za zaštitu kiparskih Turaka od progona i nasilja.

KKTC je osnovan 1983. Proteklih je godina bio svjedok povremenog mirovnog procesa, uključujući neuspjelu inicijativu iz 2017. u Švicarskoj pod pokroviteljstvom zemalja garantera Turkiye, Grčke i Velike Britanije.

Administracija ciparskih Grka primljena je u EU 2004, iste godine kada su kiparski Grci osujetili plan UN-a za okončanje dugogodišnjeg spora.

Pomoć žrtvama zemljotresa

Potpredsjednik Turkiye Oktay se u intevrjuu kratko osvrnuo i na nedavnju kampanju "Turkiye Jedno Srce", u okviru koje su prikupljana sredstva s ciljem podrške žrtvama zemljotresa na jugu zemlje. "Prikupljene 84,4 milijarde turskih lira (4,1 milijarda eura) i koristi u skladu s njihovim potrebama", rekao je Oktay, te dodao da je više od milion i 680.000 građana pogođenih zemljotresom dobilo novčanu pomoć od 10.000 turskih lira po kućanstvu

TRT Balkan / agencije