"Vjerujemo da je naša odluka ispravna odluka za našu zemlju i naciju", poručio je Sinan Ogan.      Foto: AA

Sinan Ogan, koji je bio treći na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima u Turkiye, podržao je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu glasanja zakazanom za sljedeću nedjelju, 28. maja.

Govoreći novinarima u ponedjeljak u Ankari, Ogan je rekao: "Izjavljujem da ćemo podržati kandidata Narodnog saveza Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora."

Pozivajući svoje pristalice da podrže Erdogana u drugom krugu, rekao je: "Imali smo sve vrste konsultacija prije donošenja posljednje odluke. Donijeli smo ovu odluku jer vjerujemo da je naša odluka ispravna odluka za našu zemlju i narod."

Milioni birača izašli su na birališta 14. maja da izaberu predsjednika zemlje i članove parlamenta od 600 mjesta.

Erdoganov Narodni savez osvojio je većinu u parlamentu, dok se predsjednička trka nastavlja u drugom krugu 28. maja. U drugom krugu glasanja Erdogan će se suočiti s Kemalom Kilicdarogluom, liderom glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajedničkim kandidatom šestostranačkog opozicionog Nacionalnog saveza. Erdogan je završio prvi krug sa 49,52 posto glasova, dok je Kilicdaroglu bio drugi sa 44,88 posto, a Sinan Ogan iz ATA saveza dobio je 5,17 posto.

TRT Balkan / agencije