U izvještaju je prognoza rasta globalne ekonomije za 2023. smanjena s 2,8 posto na 2,2 posto.    Foto: Reuters

Objavljen je „septembarski privremeni izvještaj o ekonomskim izgledima“ Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Prognoza rasta turske privrede, koja je u junu najavljena u iznosu 3,7 posto za 2022. godinu, u ovom izvještaju je podignuta na 5,4 posto.

U izvještaju je prognoza rasta globalne ekonomije za 2023. smanjena s 2,8 posto na 2,2 posto.

Organizacija je procijenila da će naredne godine globalna ekonomska proizvodnja biti 2,8 biliona dolara niža nego što je bila predviđena prije rusko-ukrajinskog rata.

Podižući svoju prognozu rasta za eurozonu, koja je najdirektnije izložena efektima rusko-ukrajinskog rata, s 2,6 posto na 3,1 posto ove godine, OECD je smanjio očekivanje rasta za 2022. za Njemačku, najveću ekonomiju u regionu, s 1,9 posto na 1,2 posto. OECD je prognozirao da će se njemačka privreda naredne godine smanjiti za 0,7 posto.

Organizacija je snizila prognozu rasta eurozone za 2023. s 1,6 posto na 0,3 posto.

Pandemija, rat i rastuće cijene

Globalna ekonomija plaća cijenu rusko-ukrajinskog rata, a rast je usporio više nego što se očekivalo prije nekoliko mjeseci, navodi se u izvještaju.

"Kako se posljedice pandemije COVID-19 i dalje nastavljaju na ekonomiju, rat usporava rast", navodi se u izvještaju OECD-a. Iznad svega, to stvara dodatni pritisak na povećanje cijena hrane i energije.” rečeno je.

Ističući da je visoka inflacija ostala otporna duže nego što se očekivalo, u izvještaju se navodi da je u mnogim ekonomijama inflacija u prvoj polovini 2022. godine bila na najvišem nivou od 1980-ih godina.

TRT Balkan