Anadolija je osnovana 6. aprila 1920. godine, 17 dana prije otvaranja Velike narodne skupštine Turkiye.     Foto: AA

Novinska agencija Anadolija koja pruža sadržaje domaćoj i međunarodnoj javnosti više od jednog stoljeća, kao agencija koja djeluje u 144 države, objavljujući sadržaje na 13 jezika, uključujući turski, nastavlja biti pouzdan izvor vijesti.

Anadolija je osnovana 6. aprila 1920. godine, 17 dana prije otvaranja Velike narodne skupštine Turkiye, po instrukciji Mustafe Kemala Ataturka, kako bi bila glas Anadolije u svijetu o dešavanjima u ratu za nezavisnost.

Ova novinska agencija već više od jednog stoljeća domaćoj i međunarodnoj javnosti pruža istinite i pouzdane vijesti.

S više od 4.000 zaposlenih 139 različitih nacionalnosti, Anadolija u prosjeku dnevno objavljuje više od 1.000 vijesti, više od 4.000 fotografija, 15 infografika, 357 videa i 54 multimedijska sadržaja.

Anadolija, koja se nalazi među najutjecajnijim i najuglednijim novinskim agencijama u svijetu, svojim pretplatnicima donosi najnovije sadržaje i iz najturbulentnijih svjetskih područja te vijestima i vizualnim sadržajima čini razliku, posebno u geografskim područjima gdje je teško obavljati novinarski posao.

Anadolija se s velikim interesovanjem prati ne samo u Turkiye već i u svijetu, prvenstveno zbog vijesti, fotografija i video sadržaja koji se serviraju pretplatnicima na 13 jezika, uključujući turski, engleski, arapski, ruski, francuski, španski, sorani, perzijski, indonežanski, bosanski, albanski, makedonski i kurmanci.

Anadolija, koja proizvodi većinu fotografija i vijesti objavljenih u medijima i novinama u Turkiye, na usluzi je svojim pretplatnicima, posebno prijenosima uživo na vrlo važnim mjestima u svijetu. Ova novinska agencija pretplatnicima prenosi važne sastanke i druge događaje, a dnevno emituje u prosjeku 22 prijenosa uživo iz različitih dijelova svijeta.

Pružajući usluge pretplatnicima 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici zahvaljujući globalnoj dopisničkoj mreži, Anadolija ima 85 ureda u 81 gradu u Turkiye, kao i urede u 39 predstavništva u inostranstvu, a trenutno djeluje u ukupno 144 države.

Uspostavljajući saradnju s drugima kako bi povećala efikasnost u međunarodnoj areni, Anadolija nudi foto i video sadržaje brojnim svjetskim televizijama zahvaljujući partnerstvu sa globalnim novinskim agencijama kao što su Reuters, AFP, Getty Images i DPA.

Uspjeh AA u izvještavanju s terena

Kao međunarodna novinska agencija, poduzela je važne korake na jačanju svog brenda, a posebno uspješne aktivnosti u oblasti izvještavanja s terena u 103. godini postojanja podignute su na još viši nivo.

Dostigavši ​​godišnji sadržaj od 2,1 milion u 2022. godini, dnevna proizvodnja sadržaja Anadolije u prosjeku je iznosila oko 5.000.

Efikasnost i značaj Anadolije u izvještavanju s terena na međunarodnom nivou posebno je došao do izražaja tokom rata Rusije i Ukrajine.

Anadolija, kao međunarodna agencija koja ima najviše dopisnika u ratnoj zoni, pratila je ratna dešavanja u regijama pod kontrolom i Rusije i Ukrajine i s terena objavila najkritičnija dešavanja.

U tom kontekstu proizvode se razni sadržaji koji pokrivaju kako ratne sukobe, tako i tragediju migracija tokom ratova, kao i trenutna dešavanja u oblasti diplomatije.

TRT Balkan / agencije