Nakon obavljenog razgovora, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Norveška povukla odobrenje za ovaj čin.      Foto: AA

Nakon saznanja da će u Norveškoj biti izveden čin skrnavljenja svete knjige Kur'ana, reagovalo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye tako što je pozvalo ambasadora ove zemlje u Ankari na konsultacije.

Nakon obavljenog razgovora, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Norveška povukla odobrenje za ovaj čin.

"Norveška opoziva svoju dozvolu za spaljivanje muslimanske svete knjige Kur'ana nakon upozorenja Turkiye", poručio je Cavusoglu.

Ujedinjeni u osudi skrnavljenja svete knjige

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je 21. januara primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Ovaj korak izazvao je osude širom svijeta ali i snažnu reakciju Turkiye.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je da Švedska neće dobiti zeleno svjetlo za prijem u NATO sve dok vlasti te skandinavske zemlje dopuštaju spaljivanje Kur'ana pod policijskom zaštitom.

“Nećemo reći da ulasku Švedske u NATO sve dok dopuštate da naša sveta knjiga Kur'an, bude spaljena, raskomadana i da se to radi uz odobrenje vašeg sigurnosnog osoblja“, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da Turkiye pomno prati razvoj događaja u vezi s procesom proširenja NATO-a u kontekstu zajedničkog zahtjeva za prijem koji su predale Finska i Švedska.

TRT Balkan / agencije