Nakon posjeta šatorskom naselju i medicinskom centru, ministrice su posjetile i centar grada.            Foto: AA

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da se posljedice razornih zemljotresa na jugu Turkiye ne mogu riječima opisati.

Šefica njemačke diplomacije Baerbock je sa njemačkom ministricom unutarnjih poslova Nancy Faeser posjetila danas tursku provinciju Kahramanmaras kako bi iz prve ruke stekla dojam o situaciji na terenu nakon razornih zemljotresa koji su tu regiju pogodili 6. februara.

Nakon posjeta šatorskom naselju i medicinskom centru, koji su njemački volonteri uspostavili u distriktu Pazarcik, ministrice su posjetile i centar grada.

“Posljedice ove katastrofe ne mogu se opisati riječima, čak ni ako ste ovdje fizički“, rekla je Baerbock.

Ona je novinarima kazala da je Berlin osigurao dodatnih 50 miliona eura pomoći, čime je ukupna pomoć Njemačke povećana na 108 miliona eura za pomoć potresima pogođenim Turkiye i Siriji.

Paket pomoći uključuje i šatore, medicinske potrepštine, hranu, deke i agregate.

Baerbock je kazala da njemačka vlada također olakšava proces izdavanja viza turskim građanima koji imaju rođake u Njemačkoj, ističući da postoji mobilni autobus za podnošenje zahtjeva za vizu, koji može u potresima pogođemim regijama prihvatiti i obraditi zahtjeve za vizu.

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Faeser rekla je da ovom posjetom žele pokazati solidarnost sa žrtvama katastrofe, te da su se susrele s porodicama koje su izgubile domove i svoje najmilije.

Rekla je da su se uvjerile koliko su se paketi njemačke pomoći dobro distribuirali u potresom pogođenoj regiji, što je pokazatelj duboke veze između Nijemaca i Turaka.

TRT Balkan / agencije