U naknadnom saopćenju, bolnica je tvrdila da pismo "nije ovlašteno, službeno pismo", već da je iz "interne e-pošte", dodajući da ustanova žali "zbog nesporazuma koji su nastali".     Foto: TRT World

Dok globalna pomoć nastavlja pristizati u Turkiye i Siriju nakon dva velika zemljotresa koja su pogodila regiju 6. februara, njemačka bolnica odlučila je uskočiti u akciju - s medicinskim materijalima kojima je "istekao rok trajanja".

U saopćenju je osoblje Univerzitetske bolnice u Ulmu pozvano je da pomogne u doniranju materijala za podršku Turkiye i Siriji.

"Možete prikupiti sve čemu je istekao rok ili bi iz raznih razloga otišlo u smeće", stajalo je u pozivu za pomoć, a boldiranim slovima je bilo napisano "sve čemu je istekao rok trajanja".

„Materijali koji su još u upotrebi i kojima nije istekao rok trajanja su isključeni“, piše dalje se u pismu.

Kada je vijest počela kružiti društvenim mrežama, nekoliko korisnika Twittera protestovalo je zbog tog poteza, a neki su pitali: "Gdje vam je ljudskost?"

U naknadnom saopćenju, bolnica je tvrdila da pismo "nije ovlašteno, službeno pismo", već da je iz "interne e-pošte", dodajući da ustanova žali "zbog nesporazuma koji su nastali".

"Prikupljaju se trenutno istekli, ali potpuno funkcionalni, visokokvalitetni i originalno zapakovani potrošni materijali - kao što su zavoji, želučane cijevi ili urinarni kateteri", navodi bolnica u saopćenju kako bi razjasnila ovu odluku.

TRT World